Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na tort? To pracochłonny deser, którego zwykle nie piecze się specjalnie do popołudniowej kawy. Jeśli jednak marzy Ci się takie pyszne ciasto na niedzielę, a w okolicy nie ma czynnej cukierni, możesz przygotować dość szybki, uproszczony wariant słodkiego przysmaku.
Forma o wymiarach ok. 24x24 cm
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 437
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 784
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 437
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 784
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Utrzyj żółtka z cukrem na kogel-mogel. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. W rondelku zagotuj mleko z masłem i cukrem waniliowym. Połącz mleko z koglem-moglem i cały czas mieszając gotuj jeszcze przez chwilę, aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Przestudź masę i wstaw do lodówki. Gdy się schłodzi, zmiksuj ją z serkiem mascarpone na jednolity krem.
Przygotuj dwie formy o wymiarach około 24x24 cm - natłuść i oprósz mąką.
Jajka ogrzej do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno. Pod koniec stopniowo zacznij dodawać do nich cukier, cały czas ubijając. Nie przestając ubijać piany, dodawaj do niej po jednym żółtku. Przesiej przez sitko mąkę i mąkę ziemniaczaną. Stopniowo połącz je z masą z jajek, delikatnie mieszając łyżką (tak, by piana nie opadła). Podziel masę na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj. Piecz w 180 stopniach C do suchego patyczka.
Poczekaj aż ciasto wystygnie i podziel jasny biszkopt na 2 blaty. Nasącz je herbatą lub alkoholem. Przełóż je schłodzonym kremem, układając kolejno: jasny biszkopt, warstwę kremu, ciemny biszkopt, warstwę kremu, jasny biszkopt i ostatnią porcję kremu. Odstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.