Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niepowtarzalny smak włoskiego amaretto zaklęty w delikatnym tiramisu.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 636
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 441
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1562
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 636
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 441
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1562
Składniki
Oddzielamy żółtka od białek i przekładamy je do osobnej miseczki. Żółtka ucieramy z cukrem (odsypujemy 3 łyżki) na białą, puszystą masę.
Do ubitej masy dodajemy 2 serki mascarpone. Na początku mieszamy delikatne drewnianą łyżką, później mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę. Powoli dodajemy wcześniej odsypany cukier. Uzyskujemy lśniącą, sztywną masę.
Dodajemy białko do żółtek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowujemy napar z kawy i studzimy. Możemy dodać troszkę dowolnego alkoholu. Maczamy w naparze biszkopciki amaretto (do kupienia w Lidlu :)) i układamy w szklanym naczyniu. Przekładamy masą i ponawiamy. Wierzch posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.