Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niepowtarzalny smak włoskiego amaretto zaklęty w delikatnym tiramisu.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1289
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 788
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1416
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1289
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 788
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1416
Składniki
Oddzielamy żółtka od białek i przekładamy je do osobnej miseczki. Żółtka ucieramy z cukrem (odsypujemy 3 łyżki) na białą, puszystą masę.
Do ubitej masy dodajemy 2 serki mascarpone. Na początku mieszamy delikatne drewnianą łyżką, później mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę. Powoli dodajemy wcześniej odsypany cukier. Uzyskujemy lśniącą, sztywną masę.
Dodajemy białko do żółtek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowujemy napar z kawy i studzimy. Możemy dodać troszkę dowolnego alkoholu. Maczamy w naparze biszkopciki amaretto (do kupienia w Lidlu :)) i układamy w szklanym naczyniu. Przekładamy masą i ponawiamy. Wierzch posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.