Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne drożdżówki nadziane dżemem truskawkowym, najlepiej swojej roboty :)
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 907
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 217
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 907
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 217
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Składniki
Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć i rozpuścić razem z cukrem w letnim mleku. Odczekać 20-30min.
Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać zaczyn, żółtko i masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Powinno być dość elastyczne.Przykryć ściereczką i pozostawić na 1-1,5h do wyrośnięcia.
Po tym czasie wysypać na stolnicę trochę mąki. Ciasto uformować w walec i pokroić na 8 części. Podsypywać mąką w razie potrzeby (ale nie za dużo żeby ciasto pozostało elastyczne i po upieczeniu żeby nie stwardniało). Każdą z części formować w kształcie kółka i rozwałkować na placek grubości ok.0,5cm. Na każdy placek nakładać po łyżce dżemu truskawkowego (może być oczywiście inny ulubiony - rewelacyjne sa również malinowe i np. konfitura śliwkowa z wanilią i pomarańczą). Placuszek zwinąć w rulonik, a następnie na pół sklejając ze sobą końce. Po przeciwnej stronie (na "brzuszku") przeciąć uformowaną bułeczkę wzdłuż zostawiając ok.2-3 cm przy zlepionych końcach. Rozcięte części ostrożnie odwinąć na boki formując serduszko.
Uformowane bułeczki kłaść na formie wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach (na typową prostokątną formę max. 4 szt.). Rozgrzać piekarnik do ok. 180st. W czasie nagrzewania piekarnika zostawić bułeczki do wyrośnięcia (na jakieś 20min.). Piec aż do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.