Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne drożdżówki nadziane dżemem truskawkowym, najlepiej swojej roboty :)
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 103
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 48
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2861
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 103
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 48
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2861
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Składniki
Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć i rozpuścić razem z cukrem w letnim mleku. Odczekać 20-30min.
Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać zaczyn, żółtko i masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Powinno być dość elastyczne.Przykryć ściereczką i pozostawić na 1-1,5h do wyrośnięcia.
Po tym czasie wysypać na stolnicę trochę mąki. Ciasto uformować w walec i pokroić na 8 części. Podsypywać mąką w razie potrzeby (ale nie za dużo żeby ciasto pozostało elastyczne i po upieczeniu żeby nie stwardniało). Każdą z części formować w kształcie kółka i rozwałkować na placek grubości ok.0,5cm. Na każdy placek nakładać po łyżce dżemu truskawkowego (może być oczywiście inny ulubiony - rewelacyjne sa również malinowe i np. konfitura śliwkowa z wanilią i pomarańczą). Placuszek zwinąć w rulonik, a następnie na pół sklejając ze sobą końce. Po przeciwnej stronie (na "brzuszku") przeciąć uformowaną bułeczkę wzdłuż zostawiając ok.2-3 cm przy zlepionych końcach. Rozcięte części ostrożnie odwinąć na boki formując serduszko.
Uformowane bułeczki kłaść na formie wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach (na typową prostokątną formę max. 4 szt.). Rozgrzać piekarnik do ok. 180st. W czasie nagrzewania piekarnika zostawić bułeczki do wyrośnięcia (na jakieś 20min.). Piec aż do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.