Do góry

Desery Przepis na:

Rachatłukum

Rachatłukum

Autor:

Przepisów i artykułów: 540 Ocena: 7398

Dodano:

Odsłon: 2929

Rachatłukum inaczej ''ukojenie gardła''Ma konsystencję galaretki, miękkiej i rozpływającej się w ustach. Istna rozkosz dla podniebienia.

Składniki

  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 szklanki wody, łyżka soku z cytryny
  • laska cynamonu, 3 goździki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Rachatłukum

Przygotowanie

  1. dodatkowo;

    mała brytfanka
    papier do pieczenia
    oliwka do posmarowania papieru
    cukier puder do obtoczenia cukierków

    wykonanie;

    Cukier zagotuj z goździkami i laską cynamonu w szklance wody. Dodaj sok z cytryny.
    W pozostałej wodzie rozpuść mączkę ziemniaczaną i wlewaj bardzo powoli do gotującego się cukru.
    Gotować około dwie godziny bardzo często mieszając. Ma powstać bardzo gęsta masa, która podczas mieszania ma odchodzić od dna garnka.

    Kiedy masa już będzie na tyle twarda i będzie odchodziła od dna naczynia, przełożyć ją na posmarowany lekko oliwką papier do pieczenia w brytfance.

    Odstawić w chłodne i przewiewne miejsce na kilka godzin.
    Po czym wyjąć masę z papierem, odwrócić tak aby papier znalazł się u góry. Zdjąć go i pociąć masę na kostki.
    Obtaczać w cukrze pudrze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń