Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy

Racuchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 393 Ocena: 5373

Dodano:

Odsłon: 8358

idealne wypieki na tę porę roku

Składniki

  • mąka pszenna 1 kg
  • drożdże świeże 10 dag
  • cukier 3 łyżki
  • mleko ok 1 szkl
  • olej 3 łyżki
  • olej 1 l
  • szczypta soli
  • cukier puder
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy

Przygotowanie

  1. 1. podgrzać lekko 1/2 szkl mleka, dodaj drożdże, łyżkę cukru i mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia,
    2. do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlac drożdże, jajka, olej, resztę cukru, szczyptę soli, wymieszać, dolewać powoli lekko podgrzane mleko, wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od dłoni,
    3. przykryć sciereczką, odstawić do wyrośnięcia,
    4. rozgrzac olej, oddzielać łyżką porcje ciasta, smażyć na rumiano (sprawdzaś patyczkiem, czy racuchy są upieczone, posypać cukrem pudrem,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń