Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste racuchy drożdżowe nadziewane aromatyczną masą makową to doskonała propozycja na pyszny wigilijny deser. Sprawdzą się jako alternatywa dla klasycznego makowca. Do ich przygotowania można wykorzystać gotową masę z puszki lub domową masę makową z bakaliami. Racuchy z makiem najlepiej smakują na ciepło oprószone cukrem pudrem lub polane płynnym miodem. Deser palce lizać!
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1713
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15082
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2706
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8881
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1713
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15082
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2706
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8881
Składniki
Mleko podgrzej. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
Do ciepłego mleka pokrusz świeże drożdże. Wsyp cukier, cukier waniliowy i 2 łyżki mąki. Składniki wymieszaj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą część mąki przesyp do dużej miski, wbij jedno jajko, wlej rozpuszczone masło, zaczyn, dodaj łyżkę wódki i szczyptę soli.
Zagnieć gładkie, jednolite ciasto drożdżowe. Ciasto zagniataj około 10 minut. Pod koniec zagniatania ciasto powinno idealnie odchodzić od miski i dłoni.
Wyrobione ciasto drożdżowe pozostaw w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę, krótko zagnieć, rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Przy użyciu szklanki lub okrągłej foremki wycinaj okrągłe kółeczka. Na każdym z nich umieść po łyżeczce masy makowej. Zlep brzegi ciasta.
Zlepione racuszki przykryj ściereczką i odstaw na około 20 min do wyrośnięcia.
Racuchy z makiem smaż na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy drożdżowe wykładaj na talerze wyścielone ręcznikiem papierowym. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe racuchy oprósz cukrem pudrem lub polej płynnym miodem. Smacznego!