Do góry

Desery Przepis na:

Raffaello na krakersach

Raffaello na krakersach

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1779

Dodano:

Odsłon: 6640

Zapraszam na coś słodkiego bez pieczenia, pyszne i kremowe rafaello, po prostu niebo w gębie :)

Składniki

  • 1 kostka masła (250 g)
  • krakersy 3 opakowania
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 g wiórek kokosowych
  • dwie garstki dodatkowych wiórek kokosowych
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy 1 szklankę mleka oraz mąki dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Pozostałe mleko gotujemy z pozostałym cukrem. Wlewamy wymieszaną masę i gotujemy budyń,często mieszamy aby nam się nie przypalił, studzimy. Masło ucieramy i porcjami dodajemy wystudzony budyń. Na koniec wrzucamy wiórki, dokładnie mieszamy. Prostokątną formę 35x25 wykładamy papierem, na dnie układamy warstwę krakersów, na krakersy wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugą warstwą krakersów.Następnie znowu krem i warstwa krakersów.Na wierzchu kładziemy ostatnią część kremu.Dwie garstki wiórek wrzucamy na suchą patelnię i prażymy aż wiórki będą lekko brązowe.Posypujemy nimi ciasto i wkładamy do lodówki-najlepiej na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń