Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rijstevlaai to smaczny, drożdżowy placek z nadzieniem z ryżu na mleku. W sklepach można już kupić Milchreis, czyli mleczny ryż, idealny do przygotowania ryżowego puddingu. Dobrze, żeby ryż miał okrągłe ziarenka i kleistą konsystencję jak np. na risotto.
foremka 24 cm
Ciasto: Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć do niego drożdże i wsypać łyżkę cukru. Posypać odrobiną( 1-2 łyżki) mąki i zostawić na 15 minut pod przykryciem. Masło rozpuścić i ostudzić, nie może być za gorące. Dodać do zaczynu. Wbić jajka i wsypać sól, pozostały cukier i mąkę. Ewentualnie dodać trochę więcej mąki. Ciasto dobrze zagnieść i odstawić na 35- 45 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem.
Nadzienie: Mleko zagotować. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 30- 35 minut do miękkości. Często mieszać i uważać, żeby nie przypalić. Wystudzić. Jajka rozdzielić. Żółtka i szczyptę soli dodać do wystudzonego ryżu. Wsypać cukier, cukier waniliowy i budyń, wymieszać. Dodać masło, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z ryżem.
Pieczenie: Okrągłą formę np. 24 cm wysmarować tłuszczem lub dobrze wyłożyć papierem do pieczenia. Drożdżowe ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Położyć na foremkę i zrobić brzeżek. Nadzienie z ryżu wyłożyć na drożdżowy placek i lekko wyrównać. Ewentualnie dodać kawałki jabłek i lekko wcisnąć w nadzienie, żeby się nie przypaliły. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę( u mnie wystarczyło 45 minut). Ochłodzić w foremce przez godzinę.
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 4377
Krewetki smażone na oliwie, podane z sosem pietruszkowo-czosnkowym....
Odsłon: 89
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 407
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 102
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 400
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 4377
Krewetki smażone na oliwie, podane z sosem pietruszkowo-czosnkowym....
Odsłon: 89
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 407
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 102
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 400
Składniki
Ciasto: Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć do niego drożdże i wsypać łyżkę cukru. Posypać odrobiną( 1-2 łyżki) mąki i zostawić na 15 minut pod przykryciem. Masło rozpuścić i ostudzić, nie może być za gorące. Dodać do zaczynu. Wbić jajka i wsypać sól, pozostały cukier i mąkę. Ewentualnie dodać trochę więcej mąki. Ciasto dobrze zagnieść i odstawić na 35- 45 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem.
Nadzienie: Mleko zagotować. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 30- 35 minut do miękkości. Często mieszać i uważać, żeby nie przypalić. Wystudzić. Jajka rozdzielić. Żółtka i szczyptę soli dodać do wystudzonego ryżu. Wsypać cukier, cukier waniliowy i budyń, wymieszać. Dodać masło, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z ryżem.
Pieczenie: Okrągłą formę np. 24 cm wysmarować tłuszczem lub dobrze wyłożyć papierem do pieczenia. Drożdżowe ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Położyć na foremkę i zrobić brzeżek. Nadzienie z ryżu wyłożyć na drożdżowy placek i lekko wyrównać. Ewentualnie dodać kawałki jabłek i lekko wcisnąć w nadzienie, żeby się nie przypaliły. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę( u mnie wystarczyło 45 minut). Ochłodzić w foremce przez godzinę.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 751
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 268