Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogale Marcińskie to pyszne wypieki których nie mogło y mnie zabraknąć
Stolica, miśka, garbek, łopatka silikonowa, łyżka, nóż, robót kuchenny.bkaszka do pieczenia.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 219
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 725
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 219
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 725
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
Składniki
Do miski wsypuje wszystkie suche składniki,dodaje jajka i żółtka,mleko i mieszam ,następnie dodaje masło i wyrabiam ciasto ok 5 minut. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na półtora godziny. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt średniej wielkości i na 3/4 ciasta nałożyć 100 g miękkiego masła. Bok który nie był posmarowany ciastem nakładamy na ciasto nas to drugi bok ciasta . Delikatnie rozwałkować i owinąć w folię i włożyć do lodówki na półtora godziny. Taki proces powtarzam jeszcze dwa razy.
Mak przepłukać . Do garnka wsypuje mak i zalewam wodą i mlekiem. Gotuje od momentu zagotowania 30 minut co jakiś czas mieszając.Ugotowany mak odcedzić i zimny zmielić 3 krotnie.
Biszkopty i migdały zmielić na pył. W garnku roztopić masło z miodem i cukrem pudrem.Powstanoe gęsty syrop,dodać zmielony mak i trzymać na palniku 5 minut. Następnie odstawić do przestygnięcia. Orzechy, skórkę,rodzynki i chałwę posiekać. Do zimnej masy makowej dodaje zmielone biszkopty, migdały,posiekane bakalie ,chałwę jedno jajko i te dwa ubite białka. Całość mieszamy dokładnie.
Ciasto przekroić na pół . Każda część ciasta rozwałkować na prostokąt 50 cm i wykroić z każdej części 10 rogalików. To jest przepis na 20 rogali. Na każdy trójkąt nałożyć masę makową która wcześniej przełożyłam do rękawa cukierniczego.
Rogala zawinąć raz ,zrobić nacięcie tak jak jest pokazane na zdjęciu i zawinąć do końca. Takie rogale odstawiam jeszcze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,pod przykryciem na 30 minut. Po tym co się smaruje rozmąconym jajkiem i piekę i rozgrzanym piekarniku grzałka góra dół 30 minut . Aż ładnie się zarumienią. Letnie rogale smaruje lukrem który robię na bazie mleka i cukru pudru i posypuję orzeszkami lub płatkami migdałów w zależności co akurat mam. Rogale są czasochłonne ale warto włożyć trochę pracy bo smak rekompensuje wszystko ️