Do góry

Desery Przepis na:

Rogale marcińskie z białym makiem

Rogale marcińskie z białym makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1066

Dodano:

Odsłon: 6876

Podobno najlepsze rogale marcińskie są w Poznaniu - wierzę na słowo :-) Ale w domu też można je przygotować: pełne białego maku, marcepanu, skórki pomarańczowej i orzechów. Na bogato! A co! :-) Skusicie się? :-)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 225 g masła w temperaturze pokojowej (2 łyżki odłożyć do ciasta)
  • 1 torebkę suchych drożdży
  • 1 szklankę letniego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 300 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej (lub marcepanowego batonika)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki śmietany
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
3-4 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę łączymy z suchymi drożdżami i resztą składników. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.
    Wyciągamy ciasto z lodówki i delikatnie podsypując je mąką wałkujemy na duży prostokąt. Na całości smarujemy pozostałe masło - zostawiamy tylko centymetrowy margines na brzegach ciasta.
    Chwytamy ciasto za jego górną część i składamy do połowy, następnie dolną część ciasta zawijamy na tę poprzednią część i zlepiamy boki bardzo dokładnie. Tak powstałą "kopertę" wałkujemy, składamy tak jak poprzednio, owijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
    Wyciągamy ciasto z lodówki i znów wałkujemy i składamy - jak poprzednio. Ciasto należy składać 3 razy i chłodzić je za każdym razem w lodówce przez co najmniej 30 minut.
    Trzykrotnie złożone ciasto owijamy szczelnie folią i przechowujemy w lodówce przez całą noc.

  2. Następnego dnia, 30 minut przed pieczeniem wyciągamy ciasto aby lekko się ogrzało.
    Mak wraz z orzechami sparzamy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy. Masę marcepanową łączymy z cukrem pudrem i wraz ze skórką pomarańczową dodajemy do masy. Całość łączymy ze śmietaną. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać więcej śmietany.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
    Ciasto wałkujemy na duży prostokąt i dzielimy je wzdłuż na pół. Z tak powstałych prostokątów wycinamy trójkąty o długich bokach. Na każdy trójkąt nakładamy sporo farszu zostawiając pół centymetrowy margines u podstawy trójkąta.
    Zawijamy rogaliki: zawijamy podstawę trójkąta i nacinamy ją na głębokość 1,5 cm i zawijamy dalej delikatnie wywijając przecięte części na boki.
    Rogaliki przykrywamy ściereczką i zostawiamy je do wyrośnięcia na 45-60 minut.
    Tuż przed pieczeniem smarujemy rogaliki rozmąconym jajkiem z mlekiem.
    Pieczemy rogaliki przez 20-25 minut.
    Studzimy i już zimne oblewamy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń