Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki Marcinowe

Przepis dnia 2021-11-11
Rogaliki Marcinowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2240

Dodano:

Odsłon: 6931

Pyszności można się zajadać jeden po drugim!

Składniki

  • Ciasto:
  • Mleko 1 szkl
  • Cukier 0,5 szkl
  • Olej roślinny 0,5 szkl
  • jaja 2
  • mąka pszenna Typ 500 60 dag
  • Drożdże 1/3 kostki
  • Cukier wanilinowy
  • Masa makowa:
  • biały mak 20 dag
  • okruchy biszkoptowe 20 dag
  • Cukier 12 dag
  • Masło 4 dag
  • Orzechy włoskie krojone 4 dag
  • skórka pomarańczowa 2 łyżki
  • jaja 3
  • ekstrakt migdałowy kilka kropel
  • Dodatkowo:
  • Lukier
  • Orzechy włoskie do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rogaliki Marcinowe

Przygotowanie

  1. Masa makowa:
    Mak opłucz, przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsącz na sicie. Zmiel trzykrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i zmiel na mąkę. W garnku roztop masło, dodaj cukier, orzechy i drobno pokrojoną smażoną skórkę pomarańczową. Podgrzewaj chwilę na małym ogniu. Dodaj zmielony mak i smaż na małym ogniu ok. 5-10 minut. W trakcie smażenia często mieszaj, aby uniknąć przypalenia. Odstaw do wystudzenia. Dodaj okruchy biszkoptowe i zmiksuj. Dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem

  2. Ciasto:
    Mleko z cukrem lekko podgrzewamy i ściągamy z ognia i rozpuszczamy w nim drożdże oraz wsypujemy troszkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia po czym dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, które pozostawimy ponownie do wyrośnięcia. Z ciasta wycinamy trójkąty i nakładamy po troszku maku i zawijamy na kształt rogalika i odstawiamy aby znów wyrosły, pieczemy na rumiano. Dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń