Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na rogaliki z czekoladą jest niesamowicie prosty i szybki. Rogaliki są maślane, kruche i rozpływające się w ustach. Świetnie sprawdzą się na deser czy też na drugie śniadanie. Wybornie pasują do czarnej kawy.
Lekko pikantna marmurkowa pieczeń.
Odsłon: 46
Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na ciasto na pierogi. Ciasto ma idealne prop...
Odsłon: 296
Lekko pikantna marmurkowa pieczeń.
Odsłon: 46
Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na ciasto na pierogi. Ciasto ma idealne prop...
Odsłon: 296
Składniki
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj sól i cukier oraz drożdże. Wymieszaj suche składniki razem.
Wlej do miski mleko i olej. Mieszaj całość do połączenia składników. Wyrabiaj przez ok. 4 minuty, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. Umieść ciasto w delikatnie naoliwionej misce i przykryj ją lnianą ściereczką. Pozostaw ją w ciepłym miejscu na ok. 45-60 minut.
Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i uformuj wałek. Pokrój go ostrym nożem na ok. 10 kawałków. Pracuj na każdym z tych kawałków osobno, pozostawiając pozostałe pod przykryciem.
Każdy z tych kawałków rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Posmaruj go ok. 1/10 stopionego masła.
Pokrój placek na ok. 8 trójkątów. Przy podstawie każdego trójkąta połóż po kawałku czekolady. Zwiń rogaliki, zaczynając od podstawy i delikatnie je zagnij do siebie końce, tworząc półksiężyce.
Uformowane rogaliki odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, w odległości ok. 5 cm od siebie. Odstaw je na 15 minut.
Czynność powtórz z pozostałymi partiami ciasta. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Rogaliki piecz przez 15 minut, do ładnego zrumienienia. Słodkości z tego przepisu na rogaliki z czekoladą możesz posypać cukrem pudrem lub oblać polewą. Podawaj po ostudzeniu.