Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na rogaliki z czekoladą jest niesamowicie prosty i szybki. Rogaliki są maślane, kruche i rozpływające się w ustach. Świetnie sprawdzą się na deser czy też na drugie śniadanie. Wybornie pasują do czarnej kawy.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14991
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4764
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44868
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 729
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14991
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4764
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44868
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 729
Składniki
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj sól i cukier oraz drożdże. Wymieszaj suche składniki razem.
Wlej do miski mleko i olej. Mieszaj całość do połączenia składników. Wyrabiaj przez ok. 4 minuty, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. Umieść ciasto w delikatnie naoliwionej misce i przykryj ją lnianą ściereczką. Pozostaw ją w ciepłym miejscu na ok. 45-60 minut.
Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i uformuj wałek. Pokrój go ostrym nożem na ok. 10 kawałków. Pracuj na każdym z tych kawałków osobno, pozostawiając pozostałe pod przykryciem.
Każdy z tych kawałków rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Posmaruj go ok. 1/10 stopionego masła.
Pokrój placek na ok. 8 trójkątów. Przy podstawie każdego trójkąta połóż po kawałku czekolady. Zwiń rogaliki, zaczynając od podstawy i delikatnie je zagnij do siebie końce, tworząc półksiężyce.
Uformowane rogaliki odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, w odległości ok. 5 cm od siebie. Odstaw je na 15 minut.
Czynność powtórz z pozostałymi partiami ciasta. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Rogaliki piecz przez 15 minut, do ładnego zrumienienia. Słodkości z tego przepisu na rogaliki z czekoladą możesz posypać cukrem pudrem lub oblać polewą. Podawaj po ostudzeniu.