Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki drożdzowe
        łyzka , kubek , pedzelek , lyzeczka, garnek , piekarnik , noz
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35960
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1295
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1790
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35960
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1295
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1790
        
        
                Składniki
podgrzewamy mleko i mieszamy skladniki do rozczynu. odstawiamy na 20 minut do wyrosniecia
mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia i zostawiamy do ostygniecia
mieszamy mąke cukier i sół i robimy wglębienie.
wlewamy rozczyn i mieszamy . nastepnie dodajemy stopniowo jajka a na końcu stopniowo maslo z mlekiem . wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut do uzyskania jednolitej masy
zostawiamy ciasto do wyrosniecia przez 60 minut
wykładamy caisto na opruszona maka stolnice i walkujemy na kółko . kółko dzielimy na 6 lub 8 czesci zalezy jakiej wielkosci chcemy rogaliki
dajemy nadzienie i sklejamy a nastepnie zwijamy w forme rogalikow
smarujemy rogaliki jajkiem pomieszanym z mlekiem
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°c na 18 minut . na koncu polewamy lukrem i smacznego