Do góry

Desery Przepis na:

Rolada bezowa z galaretką truskawkową

Rolada bezowa z galaretką truskawkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2658

Dodano:

Odsłon: 4031

Pyszna , delikatna i smakiem przypominająca pianki marshmallows

Składniki

  • 1 szklanka białek ( u mnie 6 sztuk) 1 łyżka octu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • Galaretka truskawkowa: 1 słoik truskawek w kompocie o poj. 1000 ml
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier puder nie przerywając ubijania. Następnie wsypuję mąkę oraz ocet , szybko przemieszam i przekładam do blaszki o wym. 24x36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150°C na 15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 100°C i piekę jeszcze 20 min. Sprawdzam, naciskając palcem, czy rolada "sprężynuje", jeśli tak wyjmuję roladę, przekładam na czystą ściereczkę spodem do góry, zdejmuję papier i zwijam roladę razem ze ściereczką.Odstawiam do wystygnięcia.
    Truskawki odcedzam, sok zlewam do garnuszka i podgrzewam, aż zacznie wrzeć, wtedy wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Odstawiam ,aż zacznie lekko tężeć. Do tężejącej galaretki dodaję wcześniej odsączone truskawki, mieszam bardzo delikatnie by zachowały swój kształt.
    Roladę rozwijam, nakładam dość mocno tężejącą galaretkę i ponownie zwijam. Całość odstawiam, do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 06 kwietnia 2016 Cudowna rolada! Wyobrażam sobie jak świetnie musi smakować :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 06 kwietnia 2016 jejku, jak cudnie wygląda. Chyba nie umiem zrobić takiej pięknej. Jak piec białka, by za mocno nie wyschły i nie zrobiły się kruche? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń