Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli kiedykolwiek próbowałeś zrobić roladę, z pewnością martwiłeś się, że coś pójdzie nie tak: a to ciasto pęknie, a to nie będzie chciało się zwinąć, a to krem całkowicie wypłynie na boki. Oto przepis, który rozwiąże wszystkie te problemy. Rolada biszkoptowa, która zawsze się udaje, na stałe wejdzie do twojego kulinarnego repertuaru. Co to jest rolada biszkoptowa? Rolada biszkoptowa to rodzaj ciasta deserowego. Na początku piecze się biszkoptowy blat, który następnie wypełnia się kremem, nadzieniem z owocami lub galaretką. Jedną z najpopularniejszych rolad na świecie jest francuskie Bûche de Noël, które piecze się na święta Bożego Narodzenia. Także w Polsce rolada to bardzo popularny deser - najczęściej podawany na wiosnę i w lecie, gdy można go wypełnić lekkim kremem i owocami. Rolada biszkoptowa, która zawsze się udaje Puszyste i lekkie ciasto wypełnione po brzegi nadzieniem - to przepis na roladę biszkoptową, która zawsze się udaje. W tej recepturze wewnątrz delikatnego blatu ciasta chowa się soczysty mus z jabłek i cynamonu. To wersja idealna na cały rok - będzie smakować zarówno jesienią i zimą, jak i wiosną oraz latem. Jak zrobić roladę biszkoptową, która zawsze się udaje? Zasady są proste, ale trzeba ich przestrzegać. Po pierwsze, w przypadku tego ciasta używa się zazwyczaj nieco mniej mąki niż do tradycyjnego biszkoptu. Staje się ono bardziej sprężyste i daje się wyginać bez trudu. Po drugie, technika zwijania biszkoptowego blatu jest najważniejsza. To gwarancja, że ciasto nie popęka. Roladę należy zwinąć, gdy będzie jeszcze ciepła, najlepiej razem z papierem do pieczenia. Trzeba ją zwijać od krótszego boku ku górze boku dłuższego, a następnie odłożyć do wystudzenia.
Składniki
Jabłka obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zetrzyj na tarce ze średnimi oczkami. Odłóż jabłka w misce i poczekaj aż puszczą sok. Wylej go, dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a na nim rozprowadź jabłka na kształt prostokąta. Białka oddziel od żółtek i wraz z solą zacznij ubijać na najwyższych obrotach. Kiedy zaczną robić się gęste, dodawaj powoli cukier i dalej miksuj. Na koniec piana powinna być sztywna i błyszcząca. Do białek dodawaj żółtka, jedno po drugim, miksując krótko aż do połączenia składników. Mąkę pszenną przesiej wraz z ziemniaczaną. Dodaj do masy, delikatnie ją wmieszaj łyżką albo szpatułką. Nie miksuj, aby nie napowietrzyć masy.
Ciasto wylej na jabłka i wyrównaj. Zrób to delikatnie. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Piecz biszkopt przez około 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na chwilę. Po kilku minutach odwróć biszkopt na drugą stronę, najlepiej z pomocą drugiego arkusza papieru przykrytego blachą albo deską do krojenia. Ściągnij papier z wierzchu. Zawiń ciepłe jeszcze ciasto jak roladę, korzystając z arkusza pod spodem. Roladę biszkoptową możesz ozdobić lukrem, polewą czekoladową albo cukrem pudrem.