Do góry

Desery Przepis na:

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 78044

Dodano:

Odsłon: 2868

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na przepyszną roladę biszkoptową z kremem i truskawkami. Rolada bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto jeżeli lubi słodkie wypieki.

Składniki

  • Użyłam blachy o wymiarach 34x24
  • na ciasto:
  • 80 g mąki pszennej typ 400, 450 lub 500)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru (drobny kryształ)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 5 jajek rozmiar L, rozdzielone żółtka od białek
  • na krem:
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g cukru pudru
  • 2 śmietan fix (9 gramowe)
  • truskawki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję ciasto:

    Białka ubijam na sztywną pianę.
    Do miski przekładam żółtka, cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę, tak aby masa zbielała.

    Następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam szpatułką (można łyżką).

    Gdy białka połączą się z masą, przesiewam do masy mąkę pszenną i ziemniaczaną i nadal delikatnie mieszam szpatułką do połączenia się składników.


  2. Tak przygotowane ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 °C, na środkową półkę i piekę około 14 minut, tak aby ciasto się zrumieniło, podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika.

    Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

  3. Upieczony biszkopt wyjmuję od razu z piekarnika i przekładam na papier oprószony cukrem pudrem (papier powinien być większy od wielkości biszkopta), biszkopt kładę górą do dołu i zdejmuję papier, na którym piekł się biszkopt.

    Następnie biszkopt zwijam w rulon, razem z papierem na którym go położyłam, brzegi zawijam pod spód tak aby był szczelnie zapakowany i żeby cisto nie obsychało. Tak zapakowany biszkopt odkładam do wystudzenia.

  4. Przygotowanie kremu – krem zaczynam przygotowywać gdy biszkopt jest zimny:
    Do miski przelewam dobrze schłodzoną śmietankę i przez chwilę ubijam. Następnie dodaję cukier puder, śmietan-fx i ubijam na sztywno.
    Do ubitej śmietany dodaję serek i jeszcze przez chwilę miksuję – krem jest gotowy.

  5. Końcowe przygotowanie rolady:
    Zimny biszkopt rozwijam i nakładam krem, który równo rozprowadzam. Pozostawiam około 2 łyżek kremu, który użyję do dekoracji góry rolady.

    Następnie na brzegu rolady układam dokładnie umyte i osuszone ręcznikiem papierowym truskawki i ściśle zwijam biszkopt (bez papieru).
    Tak przygotowany biszkopt, ponownie owijam papierem i wkładam do lodówki na około 2 godziny.

  6. Dekorowanie:
    Po wyjęciu z lodówki, odcinam same końcówki rolady, aby ładnie wyglądała. Górę oprószam cukrem pudrem i dekoruję pozostałym kremem – rolada jest gotowa.

    Rolada biszkoptowa z truskawkami jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń