Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na przepyszną roladę biszkoptową z kremem i truskawkami. Rolada bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto jeżeli lubi słodkie wypieki.
Najpierw przygotuję ciasto:
Białka ubijam na sztywną pianę.
Do miski przekładam żółtka, cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę, tak aby masa zbielała.
Następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam szpatułką (można łyżką).
Gdy białka połączą się z masą, przesiewam do masy mąkę pszenną i ziemniaczaną i nadal delikatnie mieszam szpatułką do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 °C, na środkową półkę i piekę około 14 minut, tak aby ciasto się zrumieniło, podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt wyjmuję od razu z piekarnika i przekładam na papier oprószony cukrem pudrem (papier powinien być większy od wielkości biszkopta), biszkopt kładę górą do dołu i zdejmuję papier, na którym piekł się biszkopt.
Następnie biszkopt zwijam w rulon, razem z papierem na którym go położyłam, brzegi zawijam pod spód tak aby był szczelnie zapakowany i żeby cisto nie obsychało. Tak zapakowany biszkopt odkładam do wystudzenia.
Przygotowanie kremu – krem zaczynam przygotowywać gdy biszkopt jest zimny:
Do miski przelewam dobrze schłodzoną śmietankę i przez chwilę ubijam. Następnie dodaję cukier puder, śmietan-fx i ubijam na sztywno.
Do ubitej śmietany dodaję serek i jeszcze przez chwilę miksuję – krem jest gotowy.
Końcowe przygotowanie rolady:
Zimny biszkopt rozwijam i nakładam krem, który równo rozprowadzam. Pozostawiam około 2 łyżek kremu, który użyję do dekoracji góry rolady.
Następnie na brzegu rolady układam dokładnie umyte i osuszone ręcznikiem papierowym truskawki i ściśle zwijam biszkopt (bez papieru).
Tak przygotowany biszkopt, ponownie owijam papierem i wkładam do lodówki na około 2 godziny.
Dekorowanie:
Po wyjęciu z lodówki, odcinam same końcówki rolady, aby ładnie wyglądała. Górę oprószam cukrem pudrem i dekoruję pozostałym kremem – rolada jest gotowa.
Rolada biszkoptowa z truskawkami jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Rolada z malowanym biszkoptem, kremem z mascarpone i galaretkowym serduszkiem...
Odsłon: 3278
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 145
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 96
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 41
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 198
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 49
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 145
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 96
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 41
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 198
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 49
Składniki
Najpierw przygotuję ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Do miski przekładam żółtka, cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę, tak aby masa zbielała. Następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam szpatułką (można łyżką). Gdy białka połączą się z masą, przesiewam do masy mąkę pszenną i ziemniaczaną i nadal delikatnie mieszam szpatułką do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 °C, na środkową półkę i piekę około 14 minut, tak aby ciasto się zrumieniło, podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczony biszkopt wyjmuję od razu z piekarnika i przekładam na papier oprószony cukrem pudrem (papier powinien być większy od wielkości biszkopta), biszkopt kładę górą do dołu i zdejmuję papier, na którym piekł się biszkopt. Następnie biszkopt zwijam w rulon, razem z papierem na którym go położyłam, brzegi zawijam pod spód tak aby był szczelnie zapakowany i żeby cisto nie obsychało. Tak zapakowany biszkopt odkładam do wystudzenia.
Przygotowanie kremu – krem zaczynam przygotowywać gdy biszkopt jest zimny: Do miski przelewam dobrze schłodzoną śmietankę i przez chwilę ubijam. Następnie dodaję cukier puder, śmietan-fx i ubijam na sztywno. Do ubitej śmietany dodaję serek i jeszcze przez chwilę miksuję – krem jest gotowy.
Końcowe przygotowanie rolady: Zimny biszkopt rozwijam i nakładam krem, który równo rozprowadzam. Pozostawiam około 2 łyżek kremu, który użyję do dekoracji góry rolady. Następnie na brzegu rolady układam dokładnie umyte i osuszone ręcznikiem papierowym truskawki i ściśle zwijam biszkopt (bez papieru). Tak przygotowany biszkopt, ponownie owijam papierem i wkładam do lodówki na około 2 godziny.
Dekorowanie: Po wyjęciu z lodówki, odcinam same końcówki rolady, aby ładnie wyglądała. Górę oprószam cukrem pudrem i dekoruję pozostałym kremem – rolada jest gotowa. Rolada biszkoptowa z truskawkami jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepisy Desery
Desery
Ciasto parzone
Desery
Bananoffee z płatkami owsianymi
Desery
Ciasto miętowo czekoladowe
Desery
Placuszki serowe z patelni według Ewy Wachowicz
Ciasto parzone
Ciasto parzone to ciasto znane z takich przysmaków, jak ptysie, karpatka czy...
Odsłon: 95
Bananoffee z płatkami owsianymi
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 145