Do góry

Desery Przepis na:

Rolada czekoladowa z chałwą.

Rolada czekoladowa z chałwą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8659

Dodano:

Odsłon: 6137

Pyszna rolada :) Masa to moja kombinacja, bałam się że wyjdzie za słodka ale nie potrzebnie, jest bardzo smaczna i na pewno wykorzystam ją do jakiegoś tortu.

Składniki

  • biszkopt: 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa: 150 ml mleka zwykłego
  • 150 g chałwy sezamowej
  • 100 g masła 82 %
  • 1 szklanka mleka pełnego w proszku
  • polewa: 50 g margaryny
  • 50 ml śmietanki 36 %
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada czekoladowa z chałwą.

Przygotowanie

  1. Na biszkopt: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy w między czasie cukier. Jak mamy ubite białka z cukrem dodajemy żółtka, mieszamy, wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy i wylewamy na natłuszczoną blachę do pieczenia taką do rolad, i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.
    Upieczony biszkopt wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy w roladę.

  2. Jak rolada nam stygnie robimy masę: Gotujemy mleko, do gorącego dodajemy chałwę i chwilkę gotujemy do rozpuszczenia i rozmieszania się chałwy, zestawiamy by przestygło.
    Do przestygniętej zimnej masy dodajemy masło i ucieramy. Gdy ładnie nam się utrze dosypujemy szklankę mleka w proszku i ucieramy na gładko.
    Naszą roladę rozwijamy i smarujemy masą, delikatnie zwijamy w zgrabną roladę.
    Przygotowujemy polewę, albo naszą ulubioną lub taką jak ja.
    Podgrzewamy śmietankę z margaryną i cukrem, możemy dodać jakiś aromat, ja tego nie zrobiłam bo chciałam by była bardzo czekoladowa, dosypujemy kakao i mieszamy chwilę gotując. Czekamy by troszkę wystygła i smarujemy wierzch naszej rolady, możemy posypać płatkami migdałowymi i delektujemy się pyszną roladą.
    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń