Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto biszkoptowe o smaku kakaowym, a w środku mleczny krem na bazie mleka skondensowanego i mleka w proszku.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
KREM: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając cienkim strumieniem wlewamy mleko. Następnie wsypujemy mleko w proszku i miód. Ubijamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Krem odstawiamy do lodówki na noc. Krem ponownie ubijamy po wyciągnięciu z lodówki, tak by nabrał konsystencji bitej śmietany.
CIASTO: Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z miodem, rumem i kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane kakao, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę. Przestudzone ciasto smarujemy obficie przygotowaną masą mleczną. Delikatnie zwijamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Tak przygotowana rolada najlepiej smakuje na 2 dzień, gdy krem dobrze stężeje.