Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobno bardzo smaczna ale nie było mi dane jej spróbować:-))
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 696
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 696
Składniki
W 400ml wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę, studzimy wylewamy do mniejszej formy keksówki i wkładamy do lodówki żeby zastygła.
Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałej 1/2szklanki mleka ( najlepiej przelać do większego garnuszka ) dodajemy 2łyżki mąki pszennej, 2,5łyżki mąki ziemniaczanej oraz dwa jajka. Miksujemy to dokładnie i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie aby nie było grudek i studzimy co jakiś czas mieszając. Masło ubijamy na puszystą masę i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu miksując. Kiedy mamy już gładki krem przykrywamy go i odkładamy do lodówki.
Czas na roladę:-))) Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami cukier ubijając. Kolejno dodajemy do piany z cukrem po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodajemy porcjami mąkę z proszkiem ucierając na niskich obrotach. Blachę z piekarnika smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową . Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180stopni. Pieczemy około 15 - 20minut. Po upieczeniu wykładamy biszkopt na ściereczkę ściągamy delikatnie papier i zwijamy go razem ze ściereczką w roladę. Odkładamy aby wystygła.
Ostudzoną roladę odwijamy ze ściereczki wykładamy krem wyrównując go na całej powierzchni. Galaretkę wyciągamy z formy, kroimy w podłużne paski. Układamy je na brzegu biszkopta i na środku a następnie całość ponownie zwijamy w roladę. Posypujemy cukrem pudrem. Mam tylko nadzieję że opis zrobiłam w miarę czytelny bo olśniło mnie ze nie zrobiłam fotek jak już rolada była gotowa:-))