Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobno bardzo smaczna ale nie było mi dane jej spróbować:-))
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22362
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14028
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4364
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43353
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 540
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 476
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22362
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14028
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4364
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43353
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 540
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 476
Składniki
W 400ml wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę, studzimy wylewamy do mniejszej formy keksówki i wkładamy do lodówki żeby zastygła.
Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałej 1/2szklanki mleka ( najlepiej przelać do większego garnuszka ) dodajemy 2łyżki mąki pszennej, 2,5łyżki mąki ziemniaczanej oraz dwa jajka. Miksujemy to dokładnie i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie aby nie było grudek i studzimy co jakiś czas mieszając. Masło ubijamy na puszystą masę i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu miksując. Kiedy mamy już gładki krem przykrywamy go i odkładamy do lodówki.
Czas na roladę:-))) Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami cukier ubijając. Kolejno dodajemy do piany z cukrem po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodajemy porcjami mąkę z proszkiem ucierając na niskich obrotach. Blachę z piekarnika smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową . Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180stopni. Pieczemy około 15 - 20minut. Po upieczeniu wykładamy biszkopt na ściereczkę ściągamy delikatnie papier i zwijamy go razem ze ściereczką w roladę. Odkładamy aby wystygła.
Ostudzoną roladę odwijamy ze ściereczki wykładamy krem wyrównując go na całej powierzchni. Galaretkę wyciągamy z formy, kroimy w podłużne paski. Układamy je na brzegu biszkopta i na środku a następnie całość ponownie zwijamy w roladę. Posypujemy cukrem pudrem. Mam tylko nadzieję że opis zrobiłam w miarę czytelny bo olśniło mnie ze nie zrobiłam fotek jak już rolada była gotowa:-))