Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowa rolada, w charakterystyczne wzorki imitujące ubarwienie Żyrafy. Właściwiej można dowolny wzór np. ukośne paski i otrzymamy zebrę :), można powiedzieć uniwersalna rolada ;).
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118029
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8380
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2101
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118029
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8380
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2101
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Składniki
Ciasto Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle mieszając dodajemy cukier, miksujemy do chwili aż kryształki cukru nie będa wyczuwalne. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy dodajemy do ciasta, i delikatnie wymieszać. Około 10 łyżek jasnego ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy wzór łatki żyrafy. Pieczemy przez 4 minuty w temp. 170 st C. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Na upieczony wzór wykładamy ciemne ciasto i pieczemy 10 - 15 minut w 170 st C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy papier. Zawijamy w ściereczkę lub pergamin tak aby ciemne ciasto było w środku a wzorki na wierzchu rolady, i zostawiamy do ostygnięcia.
Krem Żelatynę rozpuszczamy w około 0,3 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, pod koniec ubijania dodać żelatynę,i dokładnie wymieszać. Z ubitej śmietany odłożyć około 5 łyżek do dekoracji, resztę rozsmarowujemy na rozłożonej roladzie, na masie układamy truskawki i zwijamy ponownie roladę. o
Dekoracji: Na wierzchu rolady wyciskamy szprycą śmietanę, a na niej na przemian układamy borówki oraz listki mięty. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny do schłodzenia. Smacznego