Do góry

Desery Przepis na:

Rubaszny makowiec

Rubaszny makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3358

Dodano:

Odsłon: 20408

Jak przygotować domowy makowiec - przepis krok po kroku. Z myślą o tych, którzy od czasu do czasu lubią połasuchować ...:) Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe. Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Polecam pięknie :)

Składniki

  • na ciasto drożdżowe:
  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
  • nadzienie makowe:
  • 400g maku
  • 200g cukru
  • 50g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • 150g rodzynek
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 białka
  • szczypta soli
5-6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z łyżką cukru kryształu i ciepłym mlekiem, dodajemy 100g mąki, mieszamy - odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Oddzielamy żółtka od białek (białka zostawiamy do nadzienia), żółtka ucieramy z pozostałym cukrem kryształem.

    Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka utarte z cukrem, 1 białko, pozostałą mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, aż przestanie kleić się do ręki, wlewamy rozpuszczone masło, wsypujemy cukier waniliowy, jeszcze wyrabiamy, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Przygotowujemy nadzienie: opłukany i osączony mak zalewamy wrzącą wodą - gotujemy 10 minut. Odcedzamy, odciskamy z płynu - mielimy 3 razy .

    W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mak, cukier biały i waniliowy, miód, opłukane i osączone rodzynki, posiekaną drobno skórkę pomarańczową i skórkę cytrynową - smażymy farsz 10 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia.

    Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem.

  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem, zakręcamy końce papieru.

  4. Do foremek wkładamy ciasto z papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w 200-220 stopniach, studzimy.

  5. Przygotowujemy lukier do polania : cukier puder ucieramy z łyżką wody, strucle smarujemy lukrem, posypujemy drobno pokrojoną skórką pomarańczową, podajemy.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń