Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowe ciasto drożdżowe - z kakao, rumem, rodzynkami i śliwkami.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1123
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2054
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 486
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1123
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2054
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 486
Składniki
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Mieszamy z resztą składników na ciasto (mąką, kefirem, masłem, resztą cukru, jajkiem, kakao, solą, aromatem rumowym), wyrabiamy do uzyskania elastycznej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy rumem i też odstawiamy. Po godzinie odcedzamy rodzynki i dodajemy do ciasta. Wstawiamy do formy na keks i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie na górę ciasta kładziemy połówki śliwek. Mieszamy składniki na kruszonkę (masło powinno być zimne!). Kruszonkę rwiemy palcami i kładziemy na cieście. Pieczemy w 180 stopniach przed 35-40 minut (do suchego patyczka). Najlepsze jest na następny dzień.