Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowe ciasto drożdżowe - z kakao, rumem, rodzynkami i śliwkami.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23047
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1021
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104854
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23047
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1021
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104854
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Składniki
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Mieszamy z resztą składników na ciasto (mąką, kefirem, masłem, resztą cukru, jajkiem, kakao, solą, aromatem rumowym), wyrabiamy do uzyskania elastycznej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy rumem i też odstawiamy. Po godzinie odcedzamy rodzynki i dodajemy do ciasta. Wstawiamy do formy na keks i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie na górę ciasta kładziemy połówki śliwek. Mieszamy składniki na kruszonkę (masło powinno być zimne!). Kruszonkę rwiemy palcami i kładziemy na cieście. Pieczemy w 180 stopniach przed 35-40 minut (do suchego patyczka). Najlepsze jest na następny dzień.