Do góry

Desery Przepis na:

Rumowo czekoladowy placek drożdżowy

Rumowo czekoladowy placek drożdżowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 1891

Dodano:

Odsłon: 247

Nietypowe ciasto drożdżowe - z kakao, rumem, rodzynkami i śliwkami.

Składniki

  • Mąka - 400g
  • Masło - 30g
  • Drożdże - 30g
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Jajko - 1
  • Kakao - 2 łyżki
  • Mleko - 1/5 szklanki
  • Kefir - 200g
  • Sól - szczypta
  • Rodzynki - 100g
  • Rum - 1/3 szklanki
  • Śliwki węgierki - 10szt
  • Aromat rumowy - kilka kropel
  • Kruszonka:
  • Mąka - 50g
  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rumowo czekoladowy placek drożdżowy

Przygotowanie

  1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Mieszamy z resztą składników na ciasto (mąką, kefirem, masłem, resztą cukru, jajkiem, kakao, solą, aromatem rumowym), wyrabiamy do uzyskania elastycznej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
    Rodzynki zalewamy rumem i też odstawiamy.

    Po godzinie odcedzamy rodzynki i dodajemy do ciasta. Wstawiamy do formy na keks i zostawiamy na pół godziny.

    Po tym czasie na górę ciasta kładziemy połówki śliwek. Mieszamy składniki na kruszonkę (masło powinno być zimne!). Kruszonkę rwiemy palcami i kładziemy na cieście.

    Pieczemy w 180 stopniach przed 35-40 minut (do suchego patyczka).

    Najlepsze jest na następny dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń