Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rurki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym to wykwintny deser, który zachwyca swoją delikatnością i wyrafinowanym smakiem. Użycie gotowego ciasta francuskiego bardzo przyspiesza proces przygotowania. Dlatego jeśli poszukujesz szybkiego i eleganckiego deseru, szczególnie na specjalne okazje, te rurki na pewno skradną serca gości.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2555
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3185
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102045
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6433
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2555
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3185
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102045
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6433
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania kremu. Wlej mleko do garnka i podgrzej, aż będzie gorące, ale nie wrzące. W drugim garnku ubij żółtka z cukrem, ekstraktem waniliowym (lub cukrem waniliowym) i mąką, aż masa będzie jasna i puszysta. Zacznij powoli wlewać podgrzane, gorące mleko, stale ubijając, aby nie było grudek. Trzymając krem na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie budyń. Uważaj, aby nie przypalić kremu. Następnie przelej masę do miski, zawiń folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia na co najmniej godzinę.
Ciasto francuskie rozwiń na blacie i pokrój w cienkie paski (ok.2-3 cm). Każdy pasek zawijaj na formę-rurkę tak, aby ciasto na siebie nachodziło. Ułóż rurki (zakończeniem w dół) na dużej blasze piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, wstaw blachę do pieca nagrzanego do 200°C i piecz przez 15-20 minut, aż wierzch będzie złocisty. Po upieczeniu pozwól rurkom ostygnąć i delikatnie wyjmij je z foremek.
Aby dokończyć krem, utrzyj miękkie masło i partiami dodawaj przestudzoną masę budyniową. Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki. Gotowe rurki z ciasta francuskiego posyp cukrem pudrem i podawaj.