Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rurki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym to wykwintny deser, który zachwyca swoją delikatnością i wyrafinowanym smakiem. Użycie gotowego ciasta francuskiego bardzo przyspiesza proces przygotowania. Dlatego jeśli poszukujesz szybkiego i eleganckiego deseru, szczególnie na specjalne okazje, te rurki na pewno skradną serca gości.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3887
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19803
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2946
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4077
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3887
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19803
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2946
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4077
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania kremu. Wlej mleko do garnka i podgrzej, aż będzie gorące, ale nie wrzące. W drugim garnku ubij żółtka z cukrem, ekstraktem waniliowym (lub cukrem waniliowym) i mąką, aż masa będzie jasna i puszysta. Zacznij powoli wlewać podgrzane, gorące mleko, stale ubijając, aby nie było grudek. Trzymając krem na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie budyń. Uważaj, aby nie przypalić kremu. Następnie przelej masę do miski, zawiń folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia na co najmniej godzinę.
Ciasto francuskie rozwiń na blacie i pokrój w cienkie paski (ok.2-3 cm). Każdy pasek zawijaj na formę-rurkę tak, aby ciasto na siebie nachodziło. Ułóż rurki (zakończeniem w dół) na dużej blasze piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, wstaw blachę do pieca nagrzanego do 200°C i piecz przez 15-20 minut, aż wierzch będzie złocisty. Po upieczeniu pozwól rurkom ostygnąć i delikatnie wyjmij je z foremek.
Aby dokończyć krem, utrzyj miękkie masło i partiami dodawaj przestudzoną masę budyniową. Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki. Gotowe rurki z ciasta francuskiego posyp cukrem pudrem i podawaj.