Do góry

Desery Przepis na:

Ryż z jabłkami i twarogiem

Ryż z jabłkami i twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 245

Dodano:

Odsłon: 354

Słodkie jesienne jabłka w połączeniu ze smakiem i aromatem cynamonu.

Składniki

  • Ryż biały długoziarnisty lub paraboliczny 100 g
  • Twaróg półtłusty 250 g
  • Jabłka słodkie 3 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier 6 łyżeczek
  • Cynamon
  • Jogurt typu greckiego 2 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, następnie wymieszać z dwiema łyżeczkami cukru i jedną łyżeczką cynamonu.

  2. Twaróg rozetrzeć z jajkiem, jogurtem i dwiema łyżeczkami cukru.

  3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć w plastry na tarce.

  4. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową jabłek, posypać cynamonem i jedną łyżeczką cukru.

  5. Przygotowany w etapie 1 ryż wyłożyć na warstwę jabłek.

  6. Na warstwę ryżu wyłożyć przygotowany w etapie 2 twaróg.

  7. Na ser wyłożyć resztę jabłek, posypać cynamonem i jedną łyżeczką cukru.

  8. Zapiekać pod przykryciem przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, jeżeli ryż jest jeszcze gorący. Jeżeli ryż używany do przygotowania dania ma temperaturę pokojową, czas zapiekania należy wydłużyć o około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 17 września Przepyszne i aromatyczne!Zapach cynamonu...jabłuszka,ryż i twaróg...wszystko tworzy cudowną kompozycję,wprost dla mnie :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń