Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz ryż na ciepło i chcesz go spróbować w formie zdrowego śniadania lub podwieczorka? Przygotuj go wraz z owocami. Ryż z truskawkami możesz także w późniejszym czasie zjeść na zimno.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3110
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 144
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3110
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 144
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Ryż opłucz pod zimną wodą. Jeśli używasz takiego z torebki, wysyp go do miski.
W garnku zagotuj mleko wraz z wodą. Dodaj do naczynia także cukier. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp ryż.
Gotuj na małym ogniu przez około 12-15 minut, tak jak jest to zalecane przez producenta podczas tradycyjnego gotowania.
Od czasu do czasu zamieszaj składniki w garnku. Ryż powinien wchłonąć mleko i stać się miękki.
Odcedź ryż na sitku i odstaw go do wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj truskawki. Umyj je pod bieżącą wodą, osusz dokładnie (np. na durszlaku). Następnie pozbądź się szypułek. Podziel na mniejsze części.
W wysokim naczyniu umieść połowę pokrojonych truskawek na kawałki, cukier oraz kwaśną śmietanę i szczyptę soli, jogurt naturalny lub serek homogenizowany. Zmiksuj krótko aż uzyskasz gładki sos.
Do miski przełóż ryż, polej sosem truskawkowym, a obok poukładaj truskawki. Udekoruj listkami z mięty.