Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Semifreddo z malinami to aksamitny, delikatnie zmrożony, włoski deser, który można przygotować z bardzo niewielu składników. Dodatkowo można dobrać do niego wszystkie ulubione dodatki, takie jak np. pistacje, kawę, czekoladę czy inne owoce. Semifreddo oznacza "na wpół zimny", dlatego istotne jest, aby deser był przynajmniej delikatnie zmrożony, dzięki temu tak przygotowany będzie można pokroić jak ciasto. Twoi goście pokochają ten deser! Będzie idealnie orzeźwiający w ciepłe dni.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2305
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3793
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 678
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8737
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2305
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3793
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 678
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8737
Składniki
Przygotuj mniejszą miskę. Oddziel białka od żółtek. W misce roztrzep same żółtka wraz z ok. 60 g cukru (w zależności od preferencji, możesz zwiększyć ilość cukru). Dodaj koniecznie szczyptę soli, która podbije słodki smak. Dodaj również ekstraktu z wanilii.
W większej misce ubij bitą śmietanę 30% lub 36%, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Do ubitej śmietany dodaj żółtka oraz opcjonalnie pokrojone pistacje. Białka jaj ubij na gęstą pianę przez ok. 4-5 minut i wymieszaj z przygotowaną wcześniej masą.
Opłucz maliny, za chwilę przerzucić je do deseru. Semifreddo przełóż do podłużnej blaszki. Dodaj do masy maliny. Gdy wypełnisz już całą keksówkę masą, przykryj deser folią spożywczą i włóż do lodówki na 4 godziny. Dobre Semifreddo poznaje się po konsystencji i kolorze. Nie może być zbyt twarde, a konsystencja powinna być nieco twardsza od lodów.