Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2713
Dodano: 08.08.2015
Odsłon: 9675
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
SEMIFREDDO
Czekoladę i masło roztapiam w kąpieli wodnej.
Odstawiam do przestudzenia.
Kremówkę /dobrze schłodzoną/ ubijam na sztywno.
Chowam do lodówki.
Jajka ubijam z cukrem w kąpieli wodnej do momentu, aż otrzymam jasnożółty krem.
Stopniowo dodaję czekoladę i ubijam około 5-7 minut.
Odstawiam do przestudzenia.
Jak masa dojdzie do temperatury pokojowej, dodaję po łyżce kremówki i mieszam.
Na koniec mieszam delikatnie masę z rozkruszonymi bezami.
Formę /odporną na zamrażanie/ wykładam folią spożywczą.
Przekładam masę i wstawiam do zamrażalnika na minimum 3 godziny.
SOS
Na patelni rozgrzewam masło.
Wrzucam jeżyny i smażę krótko.
Zasypuję cukrem, zmniejszam moc palnika i karmelizuję.
Dodaję ekstrakt i sos balsamiczny.
Podgrzewam około 3 minut.
Mąkę łączę z 2-3 łyżkami wody. Dodaję łyżkę soku jeżynowego z patelni, mieszam i wlewam do owoców.
Mieszam intensywnie do zgęstnienia.
Odstawiam do schłodzenia.
Nakładam porcję semifreddo.
Polewam sosem i posypuję kruszonymi bezami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)