Do góry

Desery Przepis na:

semifreddo z sosem jeżynowym

semifreddo z sosem jeżynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2593

Dodano:

Odsłon: 9493

idealny deser na upały - delikatny, zmrożony, słodki... i orzeźwiający!

Składniki

  • SEMIFREDDO: 660 ml śmietany kremówki /30%/
  • 2 łyżki masła
  • 4 jaja
  • 200 g białej czekolady z wanilią /lub białej i aromatu/ekstraktu waniliowego/
  • 50 g cukru
  • 7-10 niedużych bez
  • SOS JEŻYNOWY: 350 g jeżyn
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • kilka bez
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SEMIFREDDO

    Czekoladę i masło roztapiam w kąpieli wodnej.
    Odstawiam do przestudzenia.
    Kremówkę /dobrze schłodzoną/ ubijam na sztywno.
    Chowam do lodówki.
    Jajka ubijam z cukrem w kąpieli wodnej do momentu, aż otrzymam jasnożółty krem.
    Stopniowo dodaję czekoladę i ubijam około 5-7 minut.
    Odstawiam do przestudzenia.
    Jak masa dojdzie do temperatury pokojowej, dodaję po łyżce kremówki i mieszam.
    Na koniec mieszam delikatnie masę z rozkruszonymi bezami.
    Formę /odporną na zamrażanie/ wykładam folią spożywczą.
    Przekładam masę i wstawiam do zamrażalnika na minimum 3 godziny.

  2. SOS

    Na patelni rozgrzewam masło.
    Wrzucam jeżyny i smażę krótko.
    Zasypuję cukrem, zmniejszam moc palnika i karmelizuję.
    Dodaję ekstrakt i sos balsamiczny.
    Podgrzewam około 3 minut.
    Mąkę łączę z 2-3 łyżkami wody. Dodaję łyżkę soku jeżynowego z patelni, mieszam i wlewam do owoców.
    Mieszam intensywnie do zgęstnienia.
    Odstawiam do schłodzenia.
    Nakładam porcję semifreddo.
    Polewam sosem i posypuję kruszonymi bezami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń