Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Semla to szwedzkie bułeczki, pieczone z dodatkiem kardamonu, wypełnione kremem orzechowym, podane z bitą śmietaną. Te pyszności zajada się w ostatni dzień karnawału, który w Szwecji wypada we wtorek. Bułeczki oczywiście możecie podać z kremem czekoladowym lub pistacjowym. W każdym wydaniu będą smakować obłędnie.
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 18
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 110
Świąteczne smaki.
Odsłon: 95
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 18
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 110
Świąteczne smaki.
Odsłon: 95
Składniki
Masło rozpuść w garnuszku i odstaw do przestudzenia.
Mleko podgrzej, tylko do momentu, aż stanie się delikatnie ciepłe.
Do miseczki wkrusz drożdże, zalej połową ilości mleka i dokładnie wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę wraz z solą. Dodaj cukier, kardamon, wlej zaczyn i resztę mleka. Zacznij wyrabiać masę, po czym dodaj rozpuszczone masło i zagnieć elastyczne ciasto.
Odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 40 minut, do wyrośnięcia.
Po upływie czasu ponownie zagnieć ciasto. Podziel je na 12 równych kawałków. Z każdego z nich uformuj w dłoniach kulę. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ścierką i pozwól wyrastać przez kolejne 30 minut.
Jajko rozkłóć za pomocą widelca, dodaj do niego 2 łyżki mleka i wymieszaj. Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch każdej kulki.
Gotowe bułeczki piecz w 220 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Wierzch każdej bułeczki odetnij ostrym nożem. Wydrąż miąższ i przełóż go do miski.
Przygotuj pastę migdałową Migdały połącz wraz z miąższem wydrążonym z bułek, zalej mlekiem i dodaj cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj, masa powinna mieć konsystencję pasty – nie za luźną, ale też niezbyt zwartą.
Przygotuj krem. W osobnej misce ubij śmietankę wraz z cukrem pudrem.
Przygotuj semle. Na dno każdej z bułek wyłóż pastę migdałową, na niej za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij bitą śmietanę. Przykryj odciętym wcześniej wierzchem bułeczki. Całość posyp cukrem pudrem.