Do góry

Desery Przepis na:

Sernik

Sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1329

Dodano:

Odsłon: 4694

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie z rodzynkami i polewą czekoladową, delikatny i pyszny.

Składniki

  • Ser biały mielony 1 kg i kostka 20 dag sera półtłustego
  • Masło 125 g (pół kostki)
  • Jajka 6 szt
  • Cukier 30 dag
  • Mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
  • Rodzynki 100g
  • CIASTO
  • 25 dag mąki pszennej
  • jajka 2 szt
  • Masło 125g (pół kostki)
  • Cukier drobny do wypieków 15 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5g)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik

Przygotowanie

  1. 1. najpierw przygotowujemy ciasto: ucieramy masło z żółtkami i cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, pianę z białek i mieszamy.
    Przekładamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    2. Sery przekładamy do miski, dodajemy żółtka, cukier, masło i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, pianę z białek, namoczone wcześniej rodzynki i delikatnie mieszamy. Wykładamy masę serową na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut.

    Uchylamy drzwiczki piekarniki i czekamy do ostudzenia sernika.
    Ostudzony sernik polewamy roztopioną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 stycznia 2018 SERNIK? No nie wierzę ;)
Tam gdzie on, tam i ja xD

Super ciacha i chętnie bym zwinął te wszystkie kawałki z foty. Na rano jak znalazł, pycha :D
Odpowiedzi: 4 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń