Do góry

Desery Przepis na:

Sernik amerykański z sosem jagodowym

Sernik amerykański z sosem jagodowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2663

Dodano:

Odsłon: 6347

Sernik na bazie serka ricotta z sosem z prawdziwych jagód. Pycha!

Składniki

  • Spód: 250g herbatników
  • 100g mielonych migdałów
  • 150g masła
  • Masa serowa: 3 jajka
  • szczypta soli
  • 800g serka ricotta
  • 200g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200g cukru
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • Sos jagodowy: 350g jagód
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
> 6 os. 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Sernik amerykański z sosem jagodowym

Przygotowanie

  1. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Herbatniki pokruszyć blenderem na pył, dodać migdały. Masło rozpuścić i połączyć z herbatnikami i migdałami. Masę wyłożyć na spodzie tortownicy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę owinąć dokładnie folią aluminiową.

  4. Składniki masy serowej dokładnie, ale krótko wymieszać. Przełożyć do tortownicy. Tortownicę postawić na głębokiej blasze i wstawić do piekarnika na drugi poziom od dołu. Do blachy nalać ok. 700g ciepłej wody, tak aby siegała do ok. 5mm wysokości tortownicy. Piec ok. 60 minut.

  5. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na ok. półtorej godziny do ostudzenia. Po tym czasie zdjąć folię z tortownicy, przykryć z wierzchu folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

  6. Jagody przebrać i umyć. Następnie gotować z cukrem ok. 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do jagód, gotować kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia, przykryte folią spożywczą, na ok. 30 minut.

  7. Ostudzony sos wylać na wierzch sernika, wstawić do lodówki na kolejne 2 godziny.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń