Sernik brzoskwiniowy
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami nie ma sobie równych. Wychodzi idealnie serowy, na kruchym i maślanym spodzie, z bezową pianką na wierzchu. Nie może w nim zabraknąć soczystych owoców, które sprawiają, że ciasto staje się wilgotne i pełne aromatu. Sernik brzoskwiniowy pozostaje świeży na dłużej, jest lekki i kremowy.
Jak zrobić sernik brzoskwiniowy?
Klasyczny sernik brzoskwiniowy robi się na kruchym spodzie. To bardzo proste zadanie - trzeba tylko uważać, żeby podczas przygotowania nie ogrzać składników. Do masy serowej trafiają kawałki brzoskwiń, podkręcające smak ciasta. Dzięki nim wychodzi tak orzeźwiające. Na wierzch trzeba przyrządzić piankę bezową - z białek jaj, cukru i soku z cytryny. Po upieczeniu można się cieszyć tradycyjnym sernikiem brzoskwiniowym.
Sernik brzoskwiniowy
Składniki
Kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 100 g masła 82%,
- 2 żółtka.
Masa serowa:
- 750 g tłustego sera mielonego (z wiaderka, na sernik),
- 50 g serka mascarpone (kopiata łyżka),
- 100 g cukru pudru,
- opakowanie cukru z wanilią (nie wanilinowego!),
- opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40 g),
- szczypta soli,
- 50 g śmietanki 30 %,
- całe jajko,
- żółtko,
- 5 połówek brzoskwiń z puszki.
Pianka bezowa:
- 3 białka z jajek w średnim rozmiarze,
- 180 g drobnego cukru,
- łyżeczka soku z cytryny.
Składniki
Kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 100 g masła 82%,
- 2 żółtka.
Masa serowa:
- 750 g tłustego sera mielonego (z wiaderka, na sernik),
- 50 g serka mascarpone (kopiata łyżka),
- 100 g cukru pudru,
- opakowanie cukru z wanilią (nie wanilinowego!),
- opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40 g),
- szczypta soli,
- 50 g śmietanki 30 %,
- całe jajko,
- żółtko,
- 5 połówek brzoskwiń z puszki.
Pianka bezowa:
- 3 białka z jajek w średnim rozmiarze,
- 180 g drobnego cukru,
- łyżeczka soku z cytryny.

Potrzebne przybory kuchenne
Forma do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm
Etapy przygotowania
Przygotuj formę 24 x 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Zrób kruchy spód. Na blat kuchenny lub stolnicę przesiej mąkę, wysyp cukier puder, sól i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki, dobrze schłodzone masło. Zrób zagłębienie na środku i wbij żółtka (białka odłóż na później). Poszatkuj nożem i krótko wyrabiaj, do połączenia składników w jednolite ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, oderwij kawałek wielkości jajka kurzego i odłóż go do lodówki na później. Większą część ciasta ułóż na spodzie formy do pieczenia (odrywaj kawałki i układaj na spodzie). Wyrównaj, ponakłuwaj widelcem w wielu miejscach i włóż do lodówki na 25 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. Włóż formę z ciastem i piecz ok. 20 minut. Ciasto powinno być wyraźnie zarumienione. Po upieczeniu wyłóż na kratkę, aby nieco ostudzić.
W międzyczasie przygotuj masę serową. Do głębokiej miski lub garnka włóż ser twarogowy, mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią, proszek budyniowy, sól, wbij jajko, żółtko i wlej śmietankę. Całość zmiksuj na gładką masę. Przelej ją na schłodzony kruchy spód, wyrównaj.
Brzoskwinie pokrój na ok. 1-1,5 cm kawałki. Ułóż je na masie serowej, tylko delikatnie w nią wciskając. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, w trybie góra-dół. Po tym czasie wyjmij formę i odłóż do lekkiego wystudzenia.
Przygotuj piankę bezową. Połowę białek przełóż do miski, wlej sok z cytryny. Przesyp cały cukier. Ubijaj przez ok. 3 minuty. Do rzadkiej jeszcze masy dodaj resztę białek i ubijaj do sztywności piany (do kilkunastu minut). Przełóż ją na wystudzoną lekko masę serową z brzoskwiniami, wyrównaj.
Odłożony wcześniej kawałek ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach prosto na piankę bezową. Po upieczeniu powstanie na serniku brzoskwiniowym przyjemna kruszonka. Formę z ciastem włóż na dolną półkę piekarnika i piecz w 140 stopniach, w trybie termoobiegu przez ok. 30-35 minut (aż do zarumienienia kruszonki).
Wyjmij z piekarnika, odstaw do całkowitego wystudzenia. Schłodzony sernik brzoskwiniowy przechowuj w lodówce.
Sernik brzoskwiniowy - na ciepło czy zimno?
Przepis pokazuje, jak zrobić tradycyjny sernik brzoskwiniowy, czyli taki na kruchym spodzie, wymagający nieco więcej czasu spędzonego w kuchni. Popularny jest jednak też sernik brzoskwiniowy na zimno, do którego zrobienia nie trzeba w ogóle uruchamiać piekarnika. Jeśli szukałeś takiej receptury, znajdziesz ją w serwisie Smaker.pl. Sernik brzoskwiniowy na zimno robi się bez spodu (chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ciasto z herbatników i rozpuszczonego masła). Masa to połączenie sera twarogowego z wiaderka, mleka z żelatyną, cukru wanilinowego i białego. Wkłada się do niej połówki brzoskwiń, a po szybkim stężeniu - zalewa galaretką. Ciasto wychodzi lekkie, puszyste i orzeźwiające. Sernik brzoskwiniowy w takim wydaniu sprawdza się świetnie w lecie lub jako ekspresowy deser.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1648

Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Orzechy
- Fistaszki
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1169

Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Placki
Odsłon: 483
Ostatnio komentowane przepisy

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1648

Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Orzechy
- Fistaszki
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1169

Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Placki
Odsłon: 483



Składniki
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 100 g masła 82%,
- 2 żółtka.
- 750 g tłustego sera mielonego (z wiaderka, na sernik),
- 50 g serka mascarpone (kopiata łyżka),
- 100 g cukru pudru,
- opakowanie cukru z wanilią (nie wanilinowego!),
- opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40 g),
- szczypta soli,
- 50 g śmietanki 30 %,
- całe jajko,
- żółtko,
- 5 połówek brzoskwiń z puszki.
- 3 białka z jajek w średnim rozmiarze,
- 180 g drobnego cukru,
- łyżeczka soku z cytryny.
Przygotuj formę 24 x 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Zrób kruchy spód. Na blat kuchenny lub stolnicę przesiej mąkę, wysyp cukier puder, sól i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki, dobrze schłodzone masło. Zrób zagłębienie na środku i wbij żółtka (białka odłóż na później). Poszatkuj nożem i krótko wyrabiaj, do połączenia składników w jednolite ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, oderwij kawałek wielkości jajka kurzego i odłóż go do lodówki na później. Większą część ciasta ułóż na spodzie formy do pieczenia (odrywaj kawałki i układaj na spodzie). Wyrównaj, ponakłuwaj widelcem w wielu miejscach i włóż do lodówki na 25 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. Włóż formę z ciastem i piecz ok. 20 minut. Ciasto powinno być wyraźnie zarumienione. Po upieczeniu wyłóż na kratkę, aby nieco ostudzić.
W międzyczasie przygotuj masę serową. Do głębokiej miski lub garnka włóż ser twarogowy, mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią, proszek budyniowy, sól, wbij jajko, żółtko i wlej śmietankę. Całość zmiksuj na gładką masę. Przelej ją na schłodzony kruchy spód, wyrównaj.
Brzoskwinie pokrój na ok. 1-1,5 cm kawałki. Ułóż je na masie serowej, tylko delikatnie w nią wciskając. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, w trybie góra-dół. Po tym czasie wyjmij formę i odłóż do lekkiego wystudzenia.
Przygotuj piankę bezową. Połowę białek przełóż do miski, wlej sok z cytryny. Przesyp cały cukier. Ubijaj przez ok. 3 minuty. Do rzadkiej jeszcze masy dodaj resztę białek i ubijaj do sztywności piany (do kilkunastu minut). Przełóż ją na wystudzoną lekko masę serową z brzoskwiniami, wyrównaj.
Odłożony wcześniej kawałek ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach prosto na piankę bezową. Po upieczeniu powstanie na serniku brzoskwiniowym przyjemna kruszonka. Formę z ciastem włóż na dolną półkę piekarnika i piecz w 140 stopniach, w trybie termoobiegu przez ok. 30-35 minut (aż do zarumienienia kruszonki).
Wyjmij z piekarnika, odstaw do całkowitego wystudzenia. Schłodzony sernik brzoskwiniowy przechowuj w lodówce.