Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami nie ma sobie równych. Wychodzi idealnie serowy, na kruchym i maślanym spodzie, z bezową pianką na wierzchu. Nie może w nim zabraknąć soczystych owoców, które sprawiają, że ciasto staje się wilgotne i pełne aromatu. Sernik brzoskwiniowy pozostaje świeży na dłużej, jest lekki i kremowy.
Klasyczny sernik brzoskwiniowy robi się na kruchym spodzie. To bardzo proste zadanie - trzeba tylko uważać, żeby podczas przygotowania nie ogrzać składników. Do masy serowej trafiają kawałki brzoskwiń, podkręcające smak ciasta. Dzięki nim wychodzi tak orzeźwiające. Na wierzch trzeba przyrządzić piankę bezową - z białek jaj, cukru i soku z cytryny. Po upieczeniu można się cieszyć tradycyjnym sernikiem brzoskwiniowym.
Forma do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm
Przepis pokazuje, jak zrobić tradycyjny sernik brzoskwiniowy, czyli taki na kruchym spodzie, wymagający nieco więcej czasu spędzonego w kuchni. Popularny jest jednak też sernik brzoskwiniowy na zimno, do którego zrobienia nie trzeba w ogóle uruchamiać piekarnika. Jeśli szukałeś takiej receptury, znajdziesz ją w serwisie Smaker.pl. Sernik brzoskwiniowy na zimno robi się bez spodu (chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ciasto z herbatników i rozpuszczonego masła). Masa to połączenie sera twarogowego z wiaderka, mleka z żelatyną, cukru wanilinowego i białego. Wkłada się do niej połówki brzoskwiń, a po szybkim stężeniu - zalewa galaretką. Ciasto wychodzi lekkie, puszyste i orzeźwiające. Sernik brzoskwiniowy w takim wydaniu sprawdza się świetnie w lecie lub jako ekspresowy deser.
Składniki
Przygotuj formę 24 x 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Zrób kruchy spód. Na blat kuchenny lub stolnicę przesiej mąkę, wysyp cukier puder, sól i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki, dobrze schłodzone masło. Zrób zagłębienie na środku i wbij żółtka (białka odłóż na później). Poszatkuj nożem i krótko wyrabiaj, do połączenia składników w jednolite ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, oderwij kawałek wielkości jajka kurzego i odłóż go do lodówki na później. Większą część ciasta ułóż na spodzie formy do pieczenia (odrywaj kawałki i układaj na spodzie). Wyrównaj, ponakłuwaj widelcem w wielu miejscach i włóż do lodówki na 25 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. Włóż formę z ciastem i piecz ok. 20 minut. Ciasto powinno być wyraźnie zarumienione. Po upieczeniu wyłóż na kratkę, aby nieco ostudzić.
W międzyczasie przygotuj masę serową. Do głębokiej miski lub garnka włóż ser twarogowy, mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią, proszek budyniowy, sól, wbij jajko, żółtko i wlej śmietankę. Całość zmiksuj na gładką masę. Przelej ją na schłodzony kruchy spód, wyrównaj.
Brzoskwinie pokrój na ok. 1-1,5 cm kawałki. Ułóż je na masie serowej, tylko delikatnie w nią wciskając. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, w trybie góra-dół. Po tym czasie wyjmij formę i odłóż do lekkiego wystudzenia.
Przygotuj piankę bezową. Połowę białek przełóż do miski, wlej sok z cytryny. Przesyp cały cukier. Ubijaj przez ok. 3 minuty. Do rzadkiej jeszcze masy dodaj resztę białek i ubijaj do sztywności piany (do kilkunastu minut). Przełóż ją na wystudzoną lekko masę serową z brzoskwiniami, wyrównaj.
Odłożony wcześniej kawałek ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach prosto na piankę bezową. Po upieczeniu powstanie na serniku brzoskwiniowym przyjemna kruszonka. Formę z ciastem włóż na dolną półkę piekarnika i piecz w 140 stopniach, w trybie termoobiegu przez ok. 30-35 minut (aż do zarumienienia kruszonki).
Wyjmij z piekarnika, odstaw do całkowitego wystudzenia. Schłodzony sernik brzoskwiniowy przechowuj w lodówce.