Do góry

Desery Przepis na:

sernik chałwowy z musem czekoladowym

sernik chałwowy z musem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2570

Dodano:

Odsłon: 2813

chałwowy sernik na herbatnikowym spodzie z musem czekoladowym, polewą z chałwy i wiórkami z gorzkiej czekolady. czego chcieć więcej?

Składniki

  • spód
  • masa serowo-chałwowa
  • mus czekoladowy
  • polewa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SPÓD

    250 g maślanych herbatników
    100-120 g masła /zależy, ile ciastka zjedzą/
    szczypta soli

    MASA SEROWO-CHAŁWOWA

    350 g sera twarogowego, mielonego
    350 g serka homogenizowanego /smak waniliowy/
    250 g chałwy waniliowej
    100 ml śmietany kremówki /36%/
    3 jaja
    1 opakowanie budyniu waniliowego/ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    2-3 łyżki cukru pudru
    szczypta soli

    MUS CZEKOLADOWY

    200 g czekolady /około 70% kakao/
    50 g masła
    3 jaja
    330 ml śmietany kremówki
    2-3 łyżki cukru pudru
    szczypta soli

    POLEWA CHAŁWOWA

    150 g chałwy waniliowej
    50 g masła
    100 ml śmietany kremówki /36%/
    wiórki z gorzkiej czekolady

    Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

  2. Ciastka rozkruszam metodą foliówki i wałka /wrzucam pokruszone już lekko ciastka do 2 foliówek i wałkuję, pukam, stukam i wszystko, co pomaga/.
    Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję ciastka.
    Masło roztapiam. Wylewam na ciastka. Mieszam dokładnie. Mieszankę dociskam szklanką, żeby dokładnie pokryła dno. Wkładam tortownicę do lodówki, do schłodzenia.

    Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.

    Przygotowuję masę serową.
    Chałwę kruszę, łączę z kremówką i roztapiam w rondlu, do uzyskania jednorodnej masy.
    Żółtka oddzielam od białek /odstawiam na bok/. Wlewam do misy. Ubijam delikatnie. Dodaję ser, serek homogenizowany, ekstrakt i budyń. Miksuję wszystko do dokładnego połączenia składników. Wlewam przestudzoną chałwę i miksuję do połączenia. Odstawiam na bok.
    Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Dodaję po łyżce cukru – pudru, ciągle ubijając. Miksuję do gładkiej, lśniącej konsystencji. Do masy chałwowo-serowej dodaję po łyżce białek i mieszam szpatułą do połączenia. Wylewam na ciastkowy spód.

    Piekę około 60 minut. Do ściągnięcia masy przy bokach.
    Studzę w piekarniku, przy uchylonych drzwikach.

    Kiedy sernik się studzi, przygotowuję mus.czekoladowy.
    Czekolady bardzo drobno siekam i roztapiam w kąpieli wodnej z masłem. Pozostawiam do przestudzenia.
    Zagotowuję wodę i wyparzam jaja. Żółtka oddzielam od białek. Białka odstawiam na bok. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlewam czekoladę, cały czas ubijając. Odstawiam na moment.Kremówkę ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce do masy czekoladowej i miksuję na najniższych obrotach. Jak wszystko się dokładnie połączy odstawiam na bok.
    Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszam delikatnie szpatułą, do dokładnego połączenia składników.
    Mus wykładam na przestudzony sernik. Wyrównuję i chłodzę w lodówce /2-3 godziny/.

    Przygotowuję polewę.
    Chałwę kruszę dokładnie, łączę z masłem i kremówką. Podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając. Staram się uzyskać maksymalnie gładką, jednolitą konsystencję. Studzę.
    Lekko ciepłą polewę wylewam na warstwę musu. Łyżeczką robię wirki, szlaczki i dziwadła tak, żeby trochę musu zmieszało się z polewą.
    Chłodzę w lodówce.
    Na koniec przygotowuję wiórki czekoladowe i posypuję na środku sernika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń