Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem na lekki i kremowy deser, który idealnie sprawdzi się na każdym rodzinnym spotkaniu. Tym razem na nasze stoły trafi ciasteczkowy sernik na zimno. Przyjemnie chrupiący spód sernika wprowadza do deseru wyraźny karmelowo – korzenny smak, który uzupełniają delikatne maślane nuty. Sama masa serowa jest puszysta i niesamowicie kremowa, a warstwa śmietankowa wygładza smak całości i sprawia, że deser, choć słodki, nie jest ani trochę męczący. Prosty w przygotowaniu i niesamowicie uzależniający sernik, który zachwyci Waszych gości.
mikser, blaszka 18 x 28 cm
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 253
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4959
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4835
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44893
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 510
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 253
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4959
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4835
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44893
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 510
Składniki
Przygotuj ciasteczkowy spód. Do dużego woreczka strunowego przełóż 250 g korzennych ciastek. Woreczek strunowy zamknij prawie całkowicie; zostawiając około centymetrową szparę, przez którą będzie mogło uciekać powietrze. Ciastka rozbij przy pomocy wałka do uzyskania drobnego pyłu. Jeśli chcesz, spód deseru możesz też przygotować w malakserze. Po rozbicu ciastek w drobny pył dodaj do nich 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Zawartość woreczka krótko przegnieć, do równego rozprowadzenia tłuszczu w ciastkach i uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Tak przygotowane ciasteczka przełóż na spód formy o wymiarach 18 x 28 cm. Dno blaszki wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki papierem lub folią rantową. Nawilżone ciastka rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni formy, a następnie ugnieć je przy pomocy szklanki z płaskim dnem, do uzyskania równego, zwartego spodu. Formę odstaw formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do niewielkiego dzbanka przelej 120 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej 18 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, i odstaw na około 10 minut do pełnego wystudzenia.
Po tym czasie zajmij się śmietanką, która spulchni masę serową i sprawi, że całość będzie lekka jak chmurka. Do średniej miski przelewam 300 g zimnej śmietanki kremówki (30-36%). Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na ¾, to znaczy do chwili, kiedy całość wyraźnie się napowietrzy i co najmniej podwoi swoją objętość, ale nie będzie jeszcze całkowicie sztywna. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji odstaw naczynie ze śmietanką do lodówki, do lekkiego schłodzenia.
Do osobnej, bardzo dużej miski przekładam 750 g pełnotłustego serka śmietankowego typu philadelphia o temperaturze pokojowej, 300 g gładkiego kremu ciasteczkowego, 50 g cukru pudru i 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy miksera, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Łyżeczkę tak przygotowanej masy serowej dodaj do wystudzonej żelatyny i krótko wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Zahartowaną żelatynę dodaj do sera wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość miski na średnich obrotach miksera. W ten sposób nie tylko łatwiej rozprowadzisz płyn w masie serowej, ale też unikniesz utworzenia się w niej nieprzyjemnych grudek. Po dodaniu całej żelatyny mieszaj zawartość miski jeszcze przez około 30 sekund, upewniając się przy tym, że wszystko połączyło się ze sobą jak należy. Na tym etapie dodaj do masy ubitą wcześniej śmietankę i krótko rozprowadź ją w serze przy pomocy sylikonowej szpatułki.
Tak przygotowaną masę serową przełóż na schłodzony ciasteczkowy spód i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni. Po dodaniu śmietanki masa może zacząć szybko tężeć, dlatego warto zrobić to dosyć sprawnie. Formę wstaw do lodówki na około 30 minut, do lekkiego ścięcia wierzchu.
Po tym czasie przygotuj prosty krem ze śmietanki i mascarpone, który posłuży za dekorację sernika. Do dużej miski przelej 200 g zimnej śmietanki (30-36%) i dodaj do niej 100 g zimnego serka mascarpone, 30 g cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na sztywno. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększać je wraz ze wzrostem objętości masy.
Tak przygotowany krem wyłóż na ścięty wierzch sernika i rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni masy. Na samym końcu posypuj wierzch deseru pokruszonymi ciasteczkami. Gotowy sernika wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalania masy serowej.
Smacznego!