Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gotowany z kajmakiem to ciekawy pomysł na tradycyjne ciasto dla wszystkich, którzy nie mają w gospodarstwie domowym piekarnika lub jest on właśnie zajęty pieczeniem innych dobroci i słodkości.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 395
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 395
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki pokrusz w robocie kuchennym. Wymieszaj je z masłem i cukrem do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód i brzegi wylep przygotowanym spodem. Wstaw ją do lodówki na czas przygotowywania sera.
Przygotuj warstwę serową. Twaróg zmiel dwukrotnie. Nie używaj sera z wiaderka, gdyż jest za rzadki do tego rodzaju sernika. W dużym rondlu rozpuść masło z dodatkiem cukru pudru. Cały czas mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj kajmak i ponownie wymieszaj. Masa powinna być dość rzadka. Następnie dołóż twaróg i jajka. Mieszaj, aż masa będzie gorąca. Nie może się jednak zagotować. W szklance wymieszaj mleko z budyniami. Przelej je do gorącej masy serowej i energicznie mieszaj rózgą do zgęstnienia. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 2 minuty. Gorącą masę przelej na spód z herbatników i wyrównaj. Wstaw sernik do lodówki do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc.
Przygotuj polewę. W małym garnuszku na małym ogniu rozgrzej śmietanę, nie zagotowując jej. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Masę wylej na wierzch sernika i wyrównaj. Sernik gotowany z kajmakiem podawaj po całkowitym ostudzeniu.