Do góry

Desery Przepis na:

Sernik japoński.

Sernik japoński.

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 438

Dodano:

Odsłon: 7247

Bardzo delikatny ,piankowy sernik .Jeśli lubicie serniki na bazie serka Philadelphia , lub jogurtu greckiego to ten jest troszkę podobny,ale jeszcze bardziej rozpływa się w ustach .Moja rodzina zachwycona!.

Składniki

  • Tortownica 20 cm :
  • 5 jajek ,temperatura pokojowa
  • 200 g białej czekolady
  • 300 g serka kremowego typu Philadelphia
  • (Nie sprawdzi się tu ser wiaderkowy o zbyt płynnej konsystencji)
5-6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Sernik japoński.

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę ,zmniejszamy na minimalny
    ogień i stawiamy na nim mniejszą ,metalową miskę w której roztapiamy
    białą czekoladę.Zdejmujemy z ognia i na kuchence dodajemy do
    czekolady ser ,mieszamy energicznie aż masy się połączą .
    Teraz dodajemy po jednym żółtku i nadal mieszamy .
    Masa jest dość rzadka ,ale nie płynna.
    Białka ubijamy na sztywną pianę i w dwóch częściach dodajemy do masy
    serowo – czekoladowej .Mieszamy delikatnie łyżką ,aby masa nie opadła.
    Przelewamy ją delikatnie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ,
    oddzielnie dno i boki wystające nieco ponad rant tortownicy.
    Ciasto rośnie dość mocno.Przed pieczeniem ciasto kilka razy stukamy
    o blat , aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, dzięki temu ciasto
    po upieczeniu nie opadnie.Foremka musi być zabezpieczona z zewnątrz
    podwójną warstwą folii aluminiowej .Wstawiamy ja w naczynie
    żaroodporne ,nalewamy do niego wrzącą wodę do 1/3 wysokości tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut,
    następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
    Ciasto pozostawiamy po upieczeniu w zamkniętym piekarniku na 15 minut.
    Oprószamy cukrem pudrem .Smacznego.

  2. Jeśli ciasto jest płynne w środku po podanych wyżej 40 minutach
    pieczenia radzę wydłużyć czas o kolejne 5,10 minut.Każdy piekarnik
    jest inny.Środek ma być ścięty, ale nie może być płynny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń