Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatny ,piankowy sernik .Jeśli lubicie serniki na bazie serka Philadelphia , lub jogurtu greckiego to ten jest troszkę podobny,ale jeszcze bardziej rozpływa się w ustach .Moja rodzina zachwycona!.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Składniki
W dużym garnku zagotowujemy wodę ,zmniejszamy na minimalny ogień i stawiamy na nim mniejszą ,metalową miskę w której roztapiamy białą czekoladę.Zdejmujemy z ognia i na kuchence dodajemy do czekolady ser ,mieszamy energicznie aż masy się połączą . Teraz dodajemy po jednym żółtku i nadal mieszamy . Masa jest dość rzadka ,ale nie płynna. Białka ubijamy na sztywną pianę i w dwóch częściach dodajemy do masy serowo – czekoladowej .Mieszamy delikatnie łyżką ,aby masa nie opadła. Przelewamy ją delikatnie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , oddzielnie dno i boki wystające nieco ponad rant tortownicy. Ciasto rośnie dość mocno.Przed pieczeniem ciasto kilka razy stukamy o blat , aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, dzięki temu ciasto po upieczeniu nie opadnie.Foremka musi być zabezpieczona z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej .Wstawiamy ja w naczynie żaroodporne ,nalewamy do niego wrzącą wodę do 1/3 wysokości tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Ciasto pozostawiamy po upieczeniu w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Oprószamy cukrem pudrem .Smacznego.
Jeśli ciasto jest płynne w środku po podanych wyżej 40 minutach pieczenia radzę wydłużyć czas o kolejne 5,10 minut.Każdy piekarnik jest inny.Środek ma być ścięty, ale nie może być płynny.