Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik japoński w swoim przygotowaniu przypomina nieco biszkopt. Głównymi składnikami są jednak serek śmietankowy, mleko i masło. Do tego ubite białka sprawiają, że sernik jest lekki oraz puszysty.
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 53
Mój przepis na wspaniały dzień, to piosenka, kontakt z naturą i egzotyczne sm...
Odsłon: 23
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 41
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 53
Mój przepis na wspaniały dzień, to piosenka, kontakt z naturą i egzotyczne sm...
Odsłon: 23
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 41
Składniki
W małym garnku umieść masło, serek śmietankowy i mleko. Całość podgrzewaj tak długo, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Mieszaj od czasu do czasu. Odstaw masę i ostudź. Przesiej mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną. Zacznij ubijać białka z odrobiną soli. Kiedy zrobią się gęste i sztywne, dodawaj porcjami cukier. Masa powinna być lśniąca i błyszcząca. Pozostałe żółtka ubij na puszystą i gładką masę. Następnie dodaj do nich masę z masła, serka śmietankowego i mleka. Wymieszaj.
Dodaj teraz przesiane mąki oraz sok z cytryny. Mieszaj krótko, aby składniki się połączyły. Białka połącz z masą serową. Najlepiej dodawaj je partiami i mieszaj delikatnie łyżką, tak jak ciasto na biszkopt, aby sztywne białka nie zmieniły swojej konsystencji. Przygotuj formę do kąpieli wodnej. Najpierw wyłóż ją papierem do pieczenia, a potem owiń folią aluminiową z zewnątrz. Wszystko po to, aby woda nie dostała się do ciasta.
Wylej masę do formy, a następnie umieść ją w większym naczyniu z wrzątkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu i piecz przez 25 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze przez 50 minut. Ciasto powinno wyrosnąć.