Do góry

Desery Przepis na:

sernik kalafiorowy

Przepis dnia 2015-08-20
sernik kalafiorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2593

Dodano:

Odsłon: 19956

Obłędnie delikatny, kremowy, wilgotny... Jak masełko. Wanilia dominuje aromatem, więc warzywko się nie wybija. Wyrósł piękny - równy, zwarty, płaski jak stół. I do tego słodziuchny jak marzenie.

Składniki

  • 750 g ugotowanego kalafiora 250 g półtłustego twarogu
  • 400 g jogurtu naturalnego 3 jaja
  • 100 g białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ekstrakt waniliowy słodzidło szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
    Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
    Czekoladę topię w kąpieli wodnej. Studzę.
    Kalafior /ugotowany, ostudzony/ mielę na puree razem z twarogiem.
    Dodaję jogurt i miksuję do połączenia.
    Wbijam jaja, dodaję mąkę i miksuję dalej.
    Wlewam cienkim strumieniem czekoladę, miksując na najniższych obrotach miksera.
    Słodzę, doprawiam wanilią i solą do smaku.
    Mieszam.
    Masę przelewam do tortownicy.
    Piekę 20 minut.
    Zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę kolejne 20 minut.
    Zmniejszam temperaturę do 125 stopni i piekę 60 minut.
    Studzę w uchylonym piekarniku.
    Przekładam na kilka godzin do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Europa112 20 sierpnia 2015 Jeżeli jest "to" jadalne, to piszę o wniosek na kulinarnego Nobla.
Ps.1 Jakiej srednicy foremka?
Ps.2 Co to za dekoracja u góry ?

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń