Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1405
Dodano: 16.03.2011
Odsłon: 57602
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Okrągłą formę do pieczenia (23cm) wyłożyć folią aluminiową zawijając także boki od zewnątrz. (najłatwiej jest to zrobić tak: dno formy wykładamy folią, zostawiając z każdej strony spory zapas, obręcz zaciskamy na formie i folii, a następnie resztą folii owijamy obręcz od zewnątrz- proste?).
Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno, dodać do masła i 1 łyżeczki kawy i zmiksować (powstaje coś przypominające w fakturze mokry piasek). Dno formy wyłożonej folią wylepić herbatnikowym spodem i odstawić do lodówki.
Śmietanę podgrzać na bardzo wolnym ogniu, dodać dwie łyżki kawy, wymieszać, aż do rozpuszczenia składników i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puszysta masę, dodac ser i krótko zmiksować. Do masy wsypać cukier, następnie dodawać jajka po kolei, po każdym składniku krótko! zmiksować, tylko do połączenia składników.
Do połączonych składników dodać kakao, mąkę ziemniaczaną, oraz przestudzoną śmietanę. Wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksować, tylko do połączenia składników. Masę wylać na spód z ciastek.
Formę z ciastem wstawić do większego naczynia, do którego nalać wrzącą wodę (mniej więcej do połowy formy z ciastem). Piec w temp. około 180st C. przez godzinę. Sernik po upieczenie należy wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po całkowitym ostygnięciu, należy go schłodzić w lodówce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 28 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Ciasto super!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

apolonia12 24 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Pysznie wyglada i napewno tak samo smakuje0 Kto głosował? | Odpowiedz

trele-morele 18 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Ivonne- Zgadłaś- dekoracja jest zrobiona z migdałów w czekoladzie. Bardzo pasowały do tego sernika :)Annuar- sernik kawowy jest delikatniejszy, bananowy mocniej zbity (ze względu na dodatek do ciasta bananów). Żeby sernik kawowy nie opadł i był naprawdę puszysty piekę go w kąpieli wodnej. Bananowy nie potrzebuje już takich zabiegów. Ja bezpieczniej bym się czuła piekąc go w kąpieli wodnej, ale jeśli spróbujesz inaczej daj znać jak wyszło :)
Serdecznie dziękuję za wszystkie miłe słowa :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

bluetta1 18 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Ciasto wygląda pięknie i apetycznie .....bardzo kusząco , a ja nie lubię sernika!! Może się skuszę. Pozdrawiam..:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

janadja 16 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Piekąc kilkuwarstwowe ciasta smakowe staram sie niedodawać do każdej warstwy tego samego dodatku smakowego czyli jak dodaję kawę lub kakao do ciasta to nie dodaj ę już do sera i odwrotnie a dlaczego ! ponieważ ciasto nie musi tylko dobrze smakować lecz również powinno wyglądać ładnie i kolorowo .0 Kto głosował? | Odpowiedz

palooka 16 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Piękne zdjęcie, bardzo mi się podoba i oczywiście zachęca do zrobienia Twojego ciasta:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

jagoda114 16 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Wygląda apetycznie, już mam ochotę na kawałek.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 16 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo podobają mi się oba Twoje serniki - coraz częściej mam ochotę na "urozmaicony" sernik. No i super dekoracja. Mam pytanie - dlaczego sernik kawowy piecze się w "kąpieli wodnej" a bananowy nie ? Czy sernik kawowy też mogę upiec w "tradycyjnie" ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 16 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Pychotka... Czego użyłaś do dekoracji sernika? Czy to są jakieś orzechy lub owoce w czekoladzie?0 Kto głosował? | Odpowiedz