Do góry

Desery Przepis na:

Sernik królewski

Sernik królewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3856

Dodano:

Odsłon: 26359

Wypróbujcie... serniczek pycha...

Składniki

  • 2 żółtka
  • 100 g zimnego masła
  • 125 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • ziarenka z laski wanilii
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik królewski

Przygotowanie

  1. do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone masło
    • zagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki,
    • twaróg, mąkę z cukrem pudrem miksujemy,
    • dodawać po kawałku miękkie masło, dokładnie zmiksować na średnich obrotach

  2. • dodajemy jajka, każde miksując około minuty,
    • na koniec dodajemy ziarenka wanilii,
    • masę wylewamy na podpieczony i ostudzony spód,
    • na to ścieramy drugą część kakaowego ciasta,
    • pieczemy około 60 minut w 165 stopniach, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń