Do góry

Desery Przepis na:

Sernik królewski

Sernik królewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4258

Dodano:

Odsłon: 13610

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Michalak pt. "Przepis na szczęście". Sernik jest na prawdę królewski, wilgotny, delikatny i rozpływający się w ustach, a także prosty w wykonaniu, polecam:)

Składniki

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 12 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • szczypta soli
  • zapach waniliowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik królewski

Przygotowanie

  1. Do zmielonego sera dodajemy 2 jajka, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy i miękkie masło. Ucieramy na masę.

  2. 10 żółtek ucieramy z cukrem na biało-złoty kogel mogel (około 12 minut). 10 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite żółtka dodajemy do masy serowej i miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Wylewamy masę serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 70 minut. Po około 45-50 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową, aby góra nie była zbyt spieczona. Po upieczeniu pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do ostygnięcia. Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luna76 10 maja 2014 Serniki to moje ulubione ciasta :) Twój wygląda bardzo apetycznie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 09 maja 2014 Cudowny, a wykonanie iście królewskie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń