Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik po upieczeniu nigdy nie opada. Przepis jest bardzo łatwy bez miksera i bez mielenia sera.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3866
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3846
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 785
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3866
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3846
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 785
Składniki
Herbatniki połam na mniejsze kawałki i włóż do plastikowej torebki, najlepiej z suwakiem. Rozdrobnij na okruszki na pomocą wałka lub butelki. Możesz też herbatniki zblendować. Okruszki przesyp do miski i dodaj roztopione masło. Wymieszaj tak aby uzyskać strukturę mokrego piasku. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy, wyrównaj i dociśnij dokładnie za pomocą łyżki. Tortownicę owiń folią aluminiową (boki i dno), użyj dwóch lub trzech arkuszy. Folia będzie stanowić ochronę przed wodą w trakcie pieczenia, musi być szczelna. Odstaw do czasu przygotowania masy serowej.
Ser oraz cukier i cukier waniliowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj kwaśną śmietanę i ponownie wymieszaj. Wlej śmietankę kremówkę, wymieszaj. Wbij dwa całe jajka i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj tak aby nie było grudek. Ostatnim składnikiem jest łyżka soku z cytryny. Wymieszaj i wylej masę serową na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Potrząśnij tortownicą żeby wyrównać masę. Ewentualne nierówności na wierzchu wyrównaj łopatką.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw tortownicę na blachę i wlej wrzącą wodę, tak aby tortownica była zanurzona ok. 1 cm w wodzie. Piecz przez 30 min w temp. 180°C, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz kolejne 30 min. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik przez ok. 3 godziny lub przez całą noc. Sernik jest gotowy, najlepiej smakuje schłodzony w lodówce i posmarowany masą kajmakową. Smacznego!