Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na biszkoptach pieczony

Sernik na biszkoptach pieczony

Autor:

Przepisów i artykułów: 657 Ocena: 4102

Dodano:

Odsłon: 2172

Jak wam mija ten pochmurny dzień ? U mnie nie pada ale przydałby się deszcz ponieważ jest bardzo sucho. No ok dość o pogodzie podam wam przepis obiecany na sernik, wymyśliłam sobie go i nie żałuję wyszedł przepyszny wilgotny a podczas jedzenia rozpływa się jak pianka, wiecie że mnie połamało ale ja się nie poddaję i dalej robię to co kocham. Gotowanie pieczenie to moja pasja i nawet kule mi w tym nie przeszkodzą dam radę bo kto jak nie ja.

Składniki

  • 1 kg twarogu z wiaderka owocowy lub biały,
  • 1 kostka masła prawdziwego 200 g,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 budynie śmietankowe 40 g każdy,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 opakowanie biszkoptów 180 g (mam z Biedronki),
  • 10 jajek.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na biszkoptach pieczony

Przygotowanie

  1. Do miski dodać pokrojone masło, wsypać szklankę cukru pudru lub więcej ( dla nas jest w sam raz ). Całość zmiksować na gładką masę. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do połączenia się masła z żółtkami.

  2. Gdy mamy już zmiksowane masło z żółtkami dodać cały twaróg ( ja dałam brzoskwiniowy ). Również całość zmiksować do połączenia się twarogu z masą żółtkową.

  3. Do zmiksowanej masy twarogowej dodać budynie oraz kaszę manną i także zmiksować do połączenia się całości na jednolitą masę.

  4. Jak już mamy zmiksowaną masę twarogową w drugiej misce ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli. Ubitą pianę przełożyć do masy twarogowej i wymieszać dokładnie za pomocą łyżki drewnianej do połączenia się całości.

  5. Do blaszki 35 * 25 wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty ( nie namaczać ich ), na biszkopty wylać przygotowaną masę serową z pianą z białek, wyrównać powierzchnię.

  6. Do piekarnika na dno wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Piekarni nagrzać na 180 stopni wstawić przygotowane ciasto na drugą półkę od dołu i piec je razem z tym pojemnikiem na wodę 1 godzinę i 10 minut. ( dzięki wodzie która będzie podczas pieczenia sernik nie opada ). Upieczony sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy już będzie zimny oddzielić papier.

  7. Sernik wyszedł bardzo fajny nie spodziewałam się aż takiego efektu. Skórka z wierzchu ładnie przypieczona a w środku sernik rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do popołudniowej kawy jak również dla gości i nie tylko. Sernik można posypać cukrem pudrem lub polać polewą u mnie chcieli bez niczego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń