Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 1329

Dodano:

Odsłon: 1712

Łatwy do przygotowania sernik na zimno z galaretką i owocami.

Składniki

  • Ser homogenizowany naturalny 1 kg
  • Cukier biały 3 łyżki
  • Cukier wanilinowy 32 g
  • Żelatyna 4 łyżeczki
  • Galaretka cytrynowa 2 opakowania
  • Owoce według własnych upodobań
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na zimno

Przygotowanie

  1. Galaretkę wsypać do 0,75 litra wrzątku i odstawić na około jedną minutę, aby żelatyna napęczniała. Następnie dokładnie wymieszać. Naczynie z galaretką wstawić do zimnej kąpieli wodnej, aby szybciej wystygła.

  2. Ser wymieszać dokładnie z cukrami.

  3. Żelatynę zalać czterema łyżkami wody i odstawić na około minutę, następnie podgrzać krótko w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Żelatyna powinna się całkowicie rozpuścić.

  4. Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę sera przygotowanego w etapie 1 i natychmiast dokładnie wymieszać, następnie w ten sam sposób dodać kolejne trzy łyżki sera.

  5. Żelatynę przygotowaną w etapie 3 dodać do reszty sera i natychmiast wymieszać, aby nie powstały grudki.

  6. Ser przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, na wierzchu ułożyć owoce. Całość wstawić na około 40 minut do zamrażarki, aby owoce i wierzch sernika lekko się zmroziły, co przyspieszy tężenie galaretki.

  7. Chłodną, tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i wstawić na około 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń