Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie przepisy zawsze warto mieć w swoim notatniku: kremowy sernik na zimno zawsze się udaje i to nawet tym, którzy raczej rzadko przygotowują desery. Ma doskonałą konsystencję, a dodatkowo smakuje tak dobrze, że zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Klasyczny i bardzo łatwy do zrobienia spód ciasteczkowy doskonale komponuje się z idealnie kremową masą serową. Ciasto postanowiliśmy urozmaicić niezbyt słodką malinową żelką. Dzięki, której sernik na zimno po rozkrojeniu wygląda obłędnie, a całość nie jest mdła. Pamiętaj, że ten przepis możesz modyfikować wedle swoich upodobań. Jeśli lubisz eksperymenty, przygotuj sernik na zimno z innymi owocami, tworząc nieco inne, bardziej sezonowe wersje. W tej roli doskonale sprawdzą się, chociażby truskawki, cytrusy lub brzoskwinie.
Składniki
Dno tortownicy oraz brzegi wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj spód. Herbatniki dokładnie rozdrobnij za pomocą blendera, najpierw na niskich, a później na wysokich obrotach. Gdy będą pokruszone, dodaj do nich roztopione i lekko przestudzone masło. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj. Gotową masę przełóż do tortownicy i za pomocą palców dociśnij do dna. Włóż do lodówki.
Zrób żelkę malinową. Żelatynę zalej gorącą wodą (wystarczy około 6 łyżek) i energicznie mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Maliny przełóż do garnka i podgrzewaj wraz z cukrem. Gdy puszczą sok, a słodzik się rozpuści, zblenduj. Dodaj żelatynę i starannie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Na herbatnikowy spód wylej żelkę (pozostaw około pół szklanki do dekoracji wierzchu ciasta). Za pomocą łyżki wyrównaj masę i ponownie wstaw tortownicę do lodówki.
Masa serowa. Żelatynę przygotuj w ten sam sposób co na żelkę — zalej ją gorącą wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Schłodzoną śmietankę przelej do garnka i zacznij ubijać wraz z cukrem. Pod sam koniec dodaj ser i żelatynę. Całość miksuj do momentu uzyskania puszystej masy.
Warstwę serową wylej na malinową żelkę. Ponownie za pomocą łyżki wyrównaj wierzch, wstaw do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu wyciągnij i na wierzch ciasta wyłóż resztę malinowego purée. Ponownie odstaw do lodówki do stężenia.
Przed podaniem każdy z kawałków sernika na zimno udekoruj malinami.