Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
śliczne, lekkie i pyszne ciasto :-)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22358
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14017
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4363
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43349
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 476
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22358
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14017
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4363
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43349
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 476
Składniki
Przygotowanie ciasta polecam zacząć od przygotowania galaretek (najlepiej zrobić to sobie poprzedniego dnia wieczorem, tak by zdążyły spokojnie i dokładnie stężeć) Każdą z galaretek dokładnie rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Ostudzone wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia). Następnego dnia wyciągamy galaretki z pojemników i kroimy na dość sporą kostkę.
BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Biszkopt studzimy kroimy na dwa blaty.
MASA Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Studzimy-żelatyna musi być płynna ale zimna.śmietankę 30 % ubijamy chwilę-tak by się napuszyła ale nie była całkowicie sztywna, dodajemy serek i na koniec żelatynę. Odkładamy troszeczkę masy do polania ciasta a do reszty dodajemy pokrojone galaretki. Mieszamy delikatnie i wykładamy masę na spód biszkopta.
Następnie przykrywamy drugim spodem, i smarujemy odłożoną częścią masy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i gotowe :-)
Ciasto wygląda ślicznie, wiosennie, kolorowo. Po przekrojeniu w masie błyszczą się galaretkowe kryształki-stąd jego nazwa. Polecam, jest leciutkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne :-)