Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno kryształek (z galaretkami) Lekki i pyszny :-)

Sernik na zimno kryształek (z galaretkami) Lekki i pyszny :-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 6376

Dodano:

Odsłon: 10682

śliczne, lekkie i pyszne ciasto :-)

Składniki

  • Blacha 25x25cm
  • BISZKOPT -6 jajek -5 łyżek cukru,
  • -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • MASA -1 kubeczek śmietanki 30% czyli 330g
  • -400g serka waniliowego homogenizowanego
  • -2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 125ml wody
  • DODATKOWO -2 galaretki o różnych kolorach (u mnie truskawkowa i pomarańczowa)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta polecam zacząć od przygotowania galaretek (najlepiej zrobić to sobie poprzedniego dnia wieczorem, tak by zdążyły spokojnie i dokładnie stężeć)

    Każdą z galaretek dokładnie rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody.
    Ostudzone wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia). Następnego dnia wyciągamy galaretki z pojemników i kroimy na dość sporą kostkę.

  2. BISZKOPT


    Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
    Biszkopt studzimy kroimy na dwa blaty.

  3. MASA

    Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Studzimy-żelatyna musi być płynna ale zimna.śmietankę 30 % ubijamy chwilę-tak by się napuszyła ale nie była całkowicie sztywna, dodajemy serek i na koniec żelatynę. Odkładamy troszeczkę masy do polania ciasta a do reszty dodajemy pokrojone galaretki.
    Mieszamy delikatnie i wykładamy masę na spód biszkopta.

  4. Następnie przykrywamy drugim spodem, i smarujemy odłożoną częścią masy.
    Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i gotowe :-)

  5. Ciasto wygląda ślicznie, wiosennie, kolorowo. Po przekrojeniu w masie błyszczą się galaretkowe kryształki-stąd jego nazwa.

    Polecam, jest leciutkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń