Desery Przepis na:
Sernik na zimno kryształek (z galaretkami) Lekki i pyszny :-)

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 6376
Dodano: 09.05.2017
Odsłon: 10682
Składniki
- Blacha 25x25cm
- BISZKOPT -6 jajek -5 łyżek cukru,
- -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- MASA -1 kubeczek śmietanki 30% czyli 330g
- -400g serka waniliowego homogenizowanego
- -2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 125ml wody
- DODATKOWO -2 galaretki o różnych kolorach (u mnie truskawkowa i pomarańczowa)
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Przygotowanie ciasta polecam zacząć od przygotowania galaretek (najlepiej zrobić to sobie poprzedniego dnia wieczorem, tak by zdążyły spokojnie i dokładnie stężeć)
Każdą z galaretek dokładnie rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody.
Ostudzone wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia). Następnego dnia wyciągamy galaretki z pojemników i kroimy na dość sporą kostkę. -
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt studzimy kroimy na dwa blaty. -
MASA
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Studzimy-żelatyna musi być płynna ale zimna.śmietankę 30 % ubijamy chwilę-tak by się napuszyła ale nie była całkowicie sztywna, dodajemy serek i na koniec żelatynę. Odkładamy troszeczkę masy do polania ciasta a do reszty dodajemy pokrojone galaretki.
Mieszamy delikatnie i wykładamy masę na spód biszkopta. -
Następnie przykrywamy drugim spodem, i smarujemy odłożoną częścią masy.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i gotowe :-) -
Ciasto wygląda ślicznie, wiosennie, kolorowo. Po przekrojeniu w masie błyszczą się galaretkowe kryształki-stąd jego nazwa.
Polecam, jest leciutkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne :-)
Komentarze do przepisu (0)