Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno "Kolorowy królewicz "

Sernik na zimno Kolorowy królewicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 623 Ocena: 3791

Dodano:

Odsłon: 420

Wiecie co dziś w głowie powstał mi pomysł na kolorowy sernik na zimno, sama go wymyśliłam i nazwa również powstała z mojej głowy. Jak pomyślałam tak od razu go wykonałam robiłam na szybko a i tak wyszedł piękny bardzo mi się podoba choć nie lubię się przechwalać ale bardzo chętnie podzielę się z wami przepisem. Nie jest tu nic skomplikowanego jedynie rozpuszczenie galaretek i oczekiwanie aż zastygną zwłaszcza te do twarogu.

Składniki

  • 2 opakowania biszkoptów każde 150 g,
  • 5 sztuk kolorowych dowolnych galaretek,
  • 1 kg twarogu owocowego w wiaderku dowolnego.
  • dodatkowo :
  • 2 banany lub inne owoce
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno "Kolorowy królewicz "

Przygotowanie

  1. Przygotować galaretki. Trzy kolory jakie kto chce każdy z nich rozpuścić w 3/4 szklanki przegotowanej wody ( szklanka pojemność 210 ml ), ostudzić i wstawić do lodówki wtedy szybciej stężeją ( muszą być zimne aby wstawić do lodówki ). Jedną zależy od smaku twarogu rozpuścić w szklance przegotowanej wody i ostatnią czyli na wierzch kolor również dowolny rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wody ( ja proponuję na wierzch wziąć 2 galaretki i rozpuścić je w 3 szklankach wody ponieważ jedna trochę mało ale to w niczym nie przeszkadza ).

  2. Gdy galaretki stygną przygotować biszkopty. Wyłożyć dno blaszki lub wysokiego naczynia z arcoroc biszkoptami oraz boki wychodzi tak około 1,5 opakowania na dno.

  3. Jak już mamy wyłożone biszkopty w blaszce lub naczyniu żaroodpornym przygotować twaróg u mnie akurat jest brzoskwiniowy. Przełożyć całość do wysokiej miski. Do wyłożonego twarogu wlać galaretkę według koloru i smaku serka ja wlałam pomarańczową rozpuszczoną w szklance wody oczywiście zimną. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się serka z galaretką.

  4. Dowolne kolory które były rozpuszczone w 3/4 szklanki wody i wstawione zimne do lodówki aby szybciej stężały, wyjąć i pokroić w dowolną kostkę. Pokrojoną galaretkę przełożyć do masy z twarogu i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się masy twarogowej z galaretkami.

  5. Przygotowaną masę twarogową z galaretkami w kostkę wylać na wcześniej wyłożone w naczyniu biszkopty. Nakryć resztą pozostałych biszkoptów.

  6. Na wyłożoną warstwę biszkoptów wyłożyć pokrojone w kółka banany lub dowolne owoce na jakie kto ma ochotę. Całość zalać rozpuszczoną w 1,5 szklanki zimną galaretką ( lub jeśli ktoś chce na górze więcej galaretki to rozpuścić tak jak pisałam dwie galaretki w trzech szklankach wody ). Ja robiłam na szybko puki miałam pomysł i w niczym nie przeszkadza że jest mniej na górze galaretki.

  7. Na wyłożoną warstwę biszkoptów wyłożyć pokrojone w kółka banany lub dowolne owoce na jakie kto ma ochotę. Całość zalać rozpuszczoną w 1,5 szklanki zimną galaretką (lub jeśli ktoś chce na górze więcej galaretki to rozpuścić tak jak pisałam dwie galaretki w trzech szklankach wody). Ja robiłam na szybko puki miałam pomysł i w niczym nie przeszkadza że jest mniej na górze galaretki. Po zrobieniu sernika wstawić go na 2 godziny do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń