Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1625
Dodano: 06.05.2018
Odsłon: 7118
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Składniki na tortownicę 28 cm lub kwadratową
ciastka delicje podwójne opakowanie
jogurt typu greckiego 800 g
serek mascarpone 250 g
cukier wanilinowy 16 g
galaretki cytrynowe lub krystaliczne 2 + 2 szklanki gorącej wody
na kostkę 3 smaki + 3 szklanki gorącej wody
truskawki 250 g
galaretka truskawkowa + 1 szklanka gorącej wody
Przygotowanie
Przygotowanie sernika rozpoczynamy od rozpuszczenia trzech smaków/ kolorów galaretek w osobnych miseczkach, a najlepiej sprawdzą się płaskie pojemniki. Galaretki odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce, aż porządnie stężeją. W tym czasie rozpuszczamy dwie galaretki krystaliczne, które po wystudzeniu dodajemy do masy jogurtowej. Galaretki kroimy w kostkę o różnej wielkości. Tortownicę dobrze uszczelniamy folią aluminiową lun spożywczą. Delicje wykładamy na spód formy czekoladą ku górze. Jogurty mieszamy z serkiem mascarpone i wlewamy cienką strużką krystaliczną galaretkę. Następnie dodajemy kolorowe galaretki i delikatnie mieszamy. Masę jogurtową ostrożnie przelewamy na ciasteczka i chłodzimy dwie godziny w lodówce. W międzyczasie rozpuszczamy ostatnią truskawkową galaretkę, studzimy. Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy szypułki. Owoce kroimy w drobną kostkę, układamy na wierzchu sernika i zalewamy tężejąca galaretką. Ponownie sernik chłodzimy.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)