Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno jest szybki i prosty w przygotowaniu. Jedyne co najdłużej trwa to oczekiwanie, aż porządnie stężeje. Sernik jest na bazie jogurtu naturalnego, więc jest lekki i nieco orzeźwiający, mało słodki, a to jest zaletą w ciepłe popołudnie. Sernik Kalejdoskop wyglądem zachwyci nie tylko tych najmłodszych. Gorąco polecam!
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Składniki na tortownicę 28 cm lub kwadratową ciastka delicje podwójne opakowanie jogurt typu greckiego 800 g serek mascarpone 250 g cukier wanilinowy 16 g galaretki cytrynowe lub krystaliczne 2 + 2 szklanki gorącej wody na kostkę 3 smaki + 3 szklanki gorącej wody truskawki 250 g galaretka truskawkowa + 1 szklanka gorącej wody Przygotowanie
Przygotowanie sernika rozpoczynamy od rozpuszczenia trzech smaków/ kolorów galaretek w osobnych miseczkach, a najlepiej sprawdzą się płaskie pojemniki. Galaretki odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce, aż porządnie stężeją. W tym czasie rozpuszczamy dwie galaretki krystaliczne, które po wystudzeniu dodajemy do masy jogurtowej. Galaretki kroimy w kostkę o różnej wielkości. Tortownicę dobrze uszczelniamy folią aluminiową lun spożywczą. Delicje wykładamy na spód formy czekoladą ku górze. Jogurty mieszamy z serkiem mascarpone i wlewamy cienką strużką krystaliczną galaretkę. Następnie dodajemy kolorowe galaretki i delikatnie mieszamy. Masę jogurtową ostrożnie przelewamy na ciasteczka i chłodzimy dwie godziny w lodówce. W międzyczasie rozpuszczamy ostatnią truskawkową galaretkę, studzimy. Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy szypułki. Owoce kroimy w drobną kostkę, układamy na wierzchu sernika i zalewamy tężejąca galaretką. Ponownie sernik chłodzimy.