Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Co prawda wykonanie go zajmuje trochę czasu, ale jest prosty w przygotowaniu i smak zrekompensuje czas poświęcony na czekanie na niego.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9937
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11538
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 544
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9937
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11538
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 544
Składniki
Spód : Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu. Margarynę roztopić, wlać do ciastek i wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno torownicy o średnicy 23 cm, rozłożyć równo i docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki.
Galaretka : Galaretkę agrestową rozpuścić w gorącej wodzie. Banana pokroić w plasterki i potem na ćwiartki. Nektarynkę pokroić w drobną kosteczkę. Do 6 literatek nakładać najpierw nektarynki, potem banany i maliny. Zalać galaretką prawie do połowy literatki ( owoce też mają sięgać tej wysokości ). Wstawić do lodówki a gdy lekko się zetną zalać wystające maliny, bo owoce lekko pójdą do góry. Tak przygotowane galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa serowa : Gdy galaretki się zetną wyjąć je i tortownicę z lodówki. Galaretki wyjąć z literatek ( proponuję literatkę potraktować ciepłą wodą, wtedy galaretki elegancko wyjdą ze szklaneczek. Ja pierwszą podważyłam nożem i to był zły pomysł ). Galaretki ułożyć na spodzie koliście dnem do góry. Mleko wlać do rondelka, wsypać żelatynę po czym dokładnie wymieszać. Na gazie podgrzewać żelatynę aż się całkowicie rozpuści. Jogurt, serek i śmietanę przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować. Bazylię umyć, osuszyć i posiekać a potem dodać do masy. Na koniec wlać schłodzoną ale płynną mleczną żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na galaretki a potem literatką zrobić w środku wgłębienie i wstawić tortownicę znowu do lodówki najlepiej na około godzinę.
Galaretka : Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej przegotowanej wody i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcie i lekkiego stężenia. Potem galaretką zalać górę i wgłębienie sernika i znowu wstawić do stężenia. Gotowy sernik udekorować listkami bazylii i malinami.