Do góry

Desery Przepis na:

sernik na zimno z truskawką, czekoladą, galaretką...

sernik na zimno z truskawką, czekoladą, galaretką...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1627

Dodano:

Odsłon: 55148

sernik jest lekki, mało słodki, orzeźwiający.................SMACZNEGO!!!

Składniki

  • twaróg sernikowy 1kg wiaderko
  • czekolada mleczna orzechowa 100 gram
  • galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
  • herbaniki 40 dag 4 opakowania
  • masło 15 dag
  • truskawki 60 dag
  • galaretka agrestowa 1 opakowanie
  • czekolada gorzka 50 gram
  • śmietana gęsta 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
sernik na zimno z truskawką, czekoladą, galaretką...

Przygotowanie

  1. czekoladę mleczną orzechową rozdrobnić w blenderze, najlepiej tabliczkę czekolady włożyć do zamrażalnika na 30 minut, wtedy dobrze się rozdrobni

  2. twaróg z wiaderka przełożyć do miski, dodać czekoladę rozdrobnioną i mikserem połączyć - galaretkę pomarańczową rozmieszać w 1 szklance 180 ml gorącej wody i przestudzoną wlać do twarogu, mikserem wymieszać

  3. tortownica 24 cm - posmarować ciut masłem, na dno dać zmiksowane herbatniki petit berry ze stopionym masłem 15 dag i mocno przyklepać do dna - dać twaróg

  4. wokół rantu powkładać połówki truskawek, na wierzchu też poukładać połówki truskawek delikatnie je wciskając w tawróg, schować do lodówki do stężenia na 1 godzinę

  5. galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzic i tężejącą dać na sernik - czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej, maczać w niej truskawki i poukładać na galaretce - schować do lodówki najlepiej na całą noc - jeśli lubisz bardziej słodki sernik to razem z galaretką wsyp np 4-6 łyżeczek cukru pudru

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karmar 19 września 2015 Niestety,ale to jeden z najgorszych przepisów internetowych,z których korzystałam. Czy autorce nie pomyliły się proporcje? 400 g herbatników? Na jaką blachę? Bo na pewno nie na standardową tortownicę - spód wyszedł zdecydowanie za gruby i za suchy. Czekolada z orzechami nie pasuje smakowo do sera. Przy drugiej próbie dodałam czekoladę gorzką, jest lepiej. Galaretka dodana do sera powoduje jego tężenie,ale masa wychodzi rzadka.Truskawek nie trzeba wciskać w ciasto, same się w nim zapadają. W kwestii samej redakcji przepisu, informacja o przygotowaniu galaretki powinna znaleźć się na początku,a nie w środku. W ten sposób nie ma później niespodzianki i latania po kuchni. Sernik ma potencjał,ale przepis wymaga zmian.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krokiecik 30 maja 2015 Zrobiony :) znakomity !!! pozdrawiam autorkę przepisu :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń