Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niezwykłą delikatność i kremowość masie serowej zapewnia połączenie mielonego twarogu, serka mascarpone oraz śmietanki. To bardzo świeży i orzeźwiający deser, który dostarczy wiele przyjemności naszym kubkom smakowym. Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu.
FORMA: tortownica o średnicy 24 cm
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 879
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 394
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 158
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 2374
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 879
idealna zupa na rodzinny obiad, treściwa i pyszna
Odsłon: 394
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 158
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 2374
Składniki
Spód okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy delikatnie masłem i przyklejamy do niej wycięte kawałki papieru*. * Jeśli macie niższą tortownicę, to warto przykleić dłuższe kawałki papieru (kilka centymetrów ponad jej wysokość). Zapobiegnie to ewentualnemu wyciekaniu galaretki podczas tężenia.
2 galaretki* rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Twaróg mielimy trzykrotnie (można użyć też sklepowego z wiaderka), a następnie łączymy go na małych obrotach miksera z serkiem mascarpone i ostudzoną galaretką. Do drugiej miski wlewamy schłodzoną w lodówce śmietankę, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach. Kiedy śmietanka zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser. Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki. Powstałą masę przelewamy do tortownicy z biszkoptami. * Do masy serowej dodałam 1 truskawkową i 1 krystaliczną galaretkę
Tortownicę wkładamy na około 15 minut do lodówki, a po tym czasie wciskamy w masę kilka całych lub pokrojonych truskawek. Kiedy masa bardziej stężeje, to układamy na niej pozostałe truskawki.
Podczas tężenia masy przygotowujemy galaretkę, którą rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Galaretkę odstawiamy do całkowitego ostudzenia i wylewamy ją na wierzch kiedy będzie już lekko tężała i miała konsystencję kisielu (nie wylewamy rzadkiej galaretki na wierzch, ponieważ może nam wypłynąć!!). Sernik ponownie wstawiamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia masy i galaretki. Może to potrwać około 3 - 4 godzin.
WSKAZÓWKA Formę z gotowym sernikiem należy otwierać delikatnie. Polecam wykleić formę papierem do pieczenia, nawet tą wysoką, co zapobiegnie przyklejeniu masy do formy. Jeśli jednak nie wykorzystaliście papieru, to przed otwarciem formy warto przeciągnąć ostrym nożem po jej brzegach. Zapobiegnie to ewentualnemu rozerwaniu masy i galaretki. WERSJA BEZ CUKRU Sernik możecie przygotować także bez dodatku cukru. Wtedy wykorzystajcie galaretki bez jego dodatku. Jako słodzika możecie wykorzystać ksylitol oraz erytrytol. Bitą śmietanę dosładzamy cukrem pudrem z ksylitolu lub erytrytolu po jej ubiciu na sztywno (dodajemy słodzik i mieszamy delikatnie).
DODATKI / DEKORACJA Do sernika możecie dodać także inne owoce. Świetnie sprawdzą się borówki, jeżyny lub maliny. Możecie wykorzystać także inne smaki oraz kolory galaretek (zarówno do masy serowej, jak i udekorowania wierzchu).